Адвокатът на д-р Гагова по делото срещу Владо Плацентата: Чака ни повторение на случая с шведа

Мая Младенова 13 октомври 2017 в 13:40 15577 3

Владимир Стоянов в първото си интервю за Нова тв

Смущаващи подробности около делото за побоя над доктор Гагова разказа нейният адвокат Иван Петров. Според него пропуски в разследването може да доведат до там извършителят Владимир Стоянов да се измъкне само парична глоба от 1000 до 5000 лева. 

Може да се повтори сценарият на делото срещу шведа, ритнал в главата камериерка в "Слънчев бряг", който бе осъден само на глоба от 4500 лева, предупреждава  защитникът.

Петров публикува остро изявление, провокиран от първото интервю на нападателя Владимир Стоянов по Нова тв. "Три месеца мълчах за случая "д-р Гагова", но днешните репортажи с Владо Плацентата ми дойдоха повече", казва той (най-долу можете да видите цялото му позиция).

Към днешна дата, вместо да бъде осъден, Владимир Стоянов бе пуснат на свобода поради изтичане на двата месеца, които законът предвижда за задържане в ареста на обвиняеми с неговото провинение - нанасяне на лека телесна повреда.

Според адв. Петров в разследването са допуснати тежки пропуски. Резултатът е, че Стоянов е с обвинение за нанасяне на лека, а не на средна телесна повреда, каквато в действителност е претърпяла лекарката. Причината за това е, че въпреки настояването на защитата, до този момент не са разпитани свидетели, които да потвърдят, че д-р Гагова освен със счупен нос е била и в безсъзнание, и с комоцио. Това би квалифицирало престъплението като нанасяне на средна телесна повреда, за което се допуска задържане под стража до 8 месеца. В този случай Стоянов все още щеше да е в ареста.

"Днес (12 октомври - б.р.) научавам, че СРП щяла да внесе обвинителен акт до две седмици! Как, господа прокурори, мислите да го направите, като не сте ни призовали и не сте ни предявили материалите от предварителното производство? Как, като не сте ни дали възможност да представим доказателства, а именно свидетелите, които са видели изпадането в безсъзнание и вие упорито не разпитвате?", пита адвокатът.

Доктор Албена Гагова, уважаван акушер-гинеколог от столичната АГ болница "Шейново", бе нападната на стълбището в лечебното заведение на 1 юли т.г. Минути преди това влязла в спор с обвиняемия Владимир Стоянов, баща на новородено, който настоял да му бъде дадена плацентата на бебето. Лекарката отказала, защото законът не й позволява да направи това. Малко по-късно колеги я намерили в безсъзнание в локва кръв, със счупен нос и други поражения.

Позицията на адвокат Иван Петров публикуваме без редакторска намеса:

"Три месеца мълчах за случая "д-р Гагова", но днешните репортажи с Владо Плацентата ми дойдоха повече.

Адвокат съм на д-р Гагова от деня на побоя. Същия ден бе извършена съдебно-медицинска експертиза, която установи счупване на носа (направена бе незабавна операция), тежки хематоми по устата, скулите, тилната област и т.н. В експертизата вещите лица изрично записаха, че след разпит на свидетели ще дадат заключение дали е налицe изпадане в безсъзнание, за да се определи телесната повреда като средна. Въз основа на тази експертиза бе повдигнато обвинение за причиняване на лека телесна повреда на медицинско лице.

От първия ден на разследването сме конституирани като пострадали и съм направил искане да се спазват правата на д-р Гагова по НПК. Неколкократно е говорено с разследващия полицай за преквалификация на обвинението и разпитват ли се свидетелите.

Когато наближи краяt на двумесечния срок за задържане и беше неиzбежно освобождаването на обвиняемия, поисках от СРС да вземе процесуални мерки за защита на пострадалия, предвидени в НПК.

Тогава научих, че обвиняемият е изпратен за изследване в Психиатрията към затвора в Ловеч, за което никой не беше счел за необходимо да ни уведоми, с предполагаема цел да бъде освидетелстван като невменяем. Слава Богу, вещите лица не се подведоха.

СРС свърши работата си (засега единствен) и наложи мерките за защита на пострадалия. По време на двете заседания поставих на двама прокурори въпроса за разпита на свидетелите и нова съдебно-медицинска експертиза, за да се установи реално претърпяната средна телесна повреда. Освен свиване на рамене и условно обещание да се предаде на наблюдаващия прокурор, друго не последва. Всъщност, последва - освободиха Владо Плацентата поради изтичане на максимално възможния срок за това обвинение!

При правилна квалификация, щеше да остане в ареста до 8 месеца!

Днес научавам, че СРП щяла да внесе обвинителен акт до две седмици!

Как, господа прокурори, мислите да го направите, като не сте ни призовали и не сте ни предявили материалите от предварителното производство?

Как, като не сте ни дали възможност да представим доказателства, а именно свидетелите, които са видeли изпадането в безсъзнание и вие упорито не рaзпитвате?

Как, като не сте назначили допълнителна съдебно-медицинска експертиза, която да установи действителната телесна повреда?

Искате да остане обвинението за лека телесна повреда, за да приложите чл.78А НК?

Искате повторение на процеса с шведа?

Искате Плацентата да не влезе в затвора, въпреки наличието на поне още три висящи наказателни производства? Поискахте ли актуално свидетелство за съдимост, за да проверите дали вече няма влязла в сила осъдителна присъда?
Защо не извършихте своевременно необходимите следствени действия, за да преквалифицирате деянието, а допуснахте да изтече срока на задържане?
Кой взе това решение и по какви мотиви?
Имате ли намерение да зачетете правата ни по НПК?
Така ли изразявате "възмущението си"?
Нали знаете, че посегателствата срещу магистрати се преследват по същия текст от НК? Така ли ще постъпите, ако пребият някой от вас?
Чакам да спазите НПК, за да не търсим ПЕРСОНАЛНА отговорност от всеки работил по делото и неизпълнил задълженията си по закон!
Това знам как да го направя! И имам желание, за разлика от вас!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21061

2

рамбо

13.10 2017 в 15:05

Или в тая прокуратура са събрани хора , които не са чели Наказателния кодекс или всичко се прави умишлено , с цел после съдът да няма друг избор, освен да го осъди само на глоба. Абсолютно е права адвокатката и аз мисля , че ще стане като с шведа.