Адвокати на протест: Цяла България иска върховенство на закона, ВАдС отсъства (снимки и видео)

OFFNews 24 юли 2020 в 11:56 8515 2

Снимка Рени Петрова/OFFNews

Адвокати от инициативен комитет "За промяна" излязоха на протест днес с искане за оставка на  на Висшия адвокатски съвет. Протестиращите юристи са от колегиите в Пловдив, Стара Загора, Хасково, Благоевград и Смолян, както и адвокати от София. 

Протестът се проведе от 10.00 ч. пред Центъра за обучение на адвокати в София, а по същото време там имаше и заседание и на Висшия адвокатски съвет. 

Исканията на протеста са за оставка на председателят на ВАдС Ралица Негенцова и насрочване на предсрочни избори за ръководството на гилдията.

Адвокат Иван Дерменджиев благодари на всички присъстващи, които са защитили позицията за оставки. "Ние искаме оставките на всички, сред членовете има и достойни, но те не съумяха да защитят позицията си. Ще изостанем много и само пропадаме последните години без тези оставки", допълни адвокатът. 

Адвокат Иван Чолаков от адвокатската колегия в Благоевград заяви, че адвокатурата се е превърнала в орган, който си мисли, че има безкрайна власт и не се съобразява със своите колеги. "Един орган, който казва, че видиш ли, решенията са само препоръчителни за него". 

На място бяха още Меглена Гунчева - председател на Хасковската адвокатура, Елена Радева - председател на контролния съвет на Смолянската колегия, адв. Николай Хаджигенов, както и Минчо Спасов. 

Радева призова да се образува дисциплинарно производство срещу Негенцова, която е длъжна, но не е изпълнила решение на Общото събрание на адвокатурата. 

"Колеги, радвам се, че се събрахме, за да покажем, че ни има. Когато цяла България иска върховенство на закона, има един отсъстващ - Висшият адвокатски съвет. Не може повече да се търпи, ние искаме тяхната колективна оставка. Кой по-добре от нас знае какво е върховенство на закона? Без нас няма как да се случи ефективна съдебна реформа. Призовавам членовете на ВАдС да дойдат при нас и да обсъдим тези въпроси. Има и друг отсъстващ - Софийската адвокатура. Колеги от цялата страна са тук, а тези от Софийската адвокатура са двама или трима", заяви адвокат Явор Димитров, който е и един от координаторите на инициативния комитет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12270

2

HristoSliven

24.07 2020 в 16:48

Имаше нещо като скоропоговорка : "..докато лудите се налудуват..." - е, БГ-адвокатите се нахитруваха...за сметка на клиента :
https://news.lex.bg/%d0%b2%d0%b0%d0%b4%d1%81-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b5-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bc%d0 %b8%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b8-%d0%b0%d0%b4%d0%b2%d0%be%d0%ba%d0%b0%d1%82%d1%81%d0%ba/

3258

1

Една каза

24.07 2020 в 14:38

Оставка и оставка, и оставка...едно добро начало!
 
X

Подкастът на OFFNews