Адвокатурата срещу включването на вещите лица в рейтингова система

OFFNews 10 май 2020 в 17:29 2479 0

Висшият адвокатски съвет (ВАдС) определи като абсурдно, нелогично, неудачно и дори протиконституционно предложението да се определя рейтинг на вещите лица, съобщи сайтът news.lex.bg, като цитира становище на съсловната организация, публикувано на сайта й.

С промени в Закона за съдебната власт бе записано, че възложителите трябва да дават оценки на вещите лица. С измененията се  създава Единен регистър на вещите лица. Проектът е в процес на обществено обсъждане. В него се предвижда към правосъдното ведомство да се създаде информационна система "Единен регистър на вещите лица", която освен основните данни за тях да съдържа и оценката, която е дадена за работата им от съдиите, прокурорите, следователите и МВР.

Ако бъдат одобрени, поправките влизат в сила от 1 януари 2021 г.

"Включването на вещите лица в рейтингова система, така както е замислена според мотивите към законопроекта, предполага възложителите (съдии, прокурори, следователи и разследващи полицаи), които поначало нямат необходимите специални познания, да оценяват качеството и нивото на научните знания на специалисти с призната компетентност в съответната област. От дадената оценка ще зависи по-нататъшната възможност вещите лица да бъдат търсени за експертиза по други дела. Освен че е абсурден и нелогичен, подобен подход е и неудачен, защото би могъл да създаде зависимости и да опорочи правото на труд на вещите лица в резултат на субективната оценка от неспециалисти, дори и когато са органи на звената на съдебната власт - съд, прокуратура и следствие", изтъкват от адвокатурата.

И допълват, че основната функция на експертизата не е да бъде "от полза на възложителя", както се казва в мотивите, а заключението е необходимо на правосъдието за изясняването на обективната истина по делата. Това ще създаде неоправдано предимство за една от страните в наказателния процес, като по този начин ще се накърни и правото на защита, прогласено в конституцията, се казва в становището.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови