Апелативният съд потвърди оправдателната присъда на Илко Семерджиев за оказване на натиск

OFFNews 04 април 2019 в 18:25 3030 0

Софийският апелативен съд потвърди оправдателната присъда по делото срещу бившия служебен здравен министър Илко Семерджиев за оказан натиск над тогавашната директорка на Изпълнителната агенция по лекарствата Асена Стоименова. 

Семерджиев, който беше част от служебното правителство на Огнян Герджиков, беше обвинен за това, че на 24 март 2017 г. е заплашил Стоименова да назначи конкретно лице за зам.-директор. Шефката на ИАЛ не искала да назначи посочения човек заради конфликт на интереси, а Семерджиев я заплашил с уволнение, ако не промени решението си.

“В конкретния случай подсъдимият като министър в рамките на служебните си правомощия законосъобразно е настоял пред свидетелката Стоименова да бъде назначен от нея неин заместник. Тя, въпреки липсата на пречки да стори това, е бавела във времето да изпълни неговото разпореждане, а накрая е отказала да стори това без да сочи някакви законосъобразни причини за поведението си. От друга страна тя не е предложила друго лице за този пост и просто
е отказала да изпълнява добросъвестно служебните си задължения, а вместо това е подала жалба срещу ръководителя си в прокуратурата, че се почувствала заплашена“, се посочва в решението на Софийския апелативен съд.

"Прокуратурата и Асена Стоименова катастрофираха за втори път! Фармацевтичната мафия – не! Те продължават да пазаруват хора и институции, и да увеличават печалбите си в стотици милиони за сметка на болните хора и държавата", коментира Семерджиев на страницата си във Фейсбук.

"Има народна поговорка за такива случаи: „Крадецът вика дръжте крадеца“, в случая обаче казва друго и то на прокуратурата – този ми пречи да правя това, което си искам. И прокуратурата взема мерки. Е, има и съд в България, и за мен днес съдът реши – в този случай прокуратурата е съучастник", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови