Арабаджиев заяви пред съда, че не разбира в какво е обвинен

OFFNews 05 май 2019 в 17:19 4929 0

Бизнесменът Ветко Арабаджиев заяви пред Специализирания наказателен съд, че не разбира в какво е обвинен, съобщава БНР. Съдебното заседание е по искането на прокуратурата той да остане за постоянно в ареста.

Според актуализираното обвинение от 2013 година до края на август миналата година Арабаджиев е ръководил организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. Част от групата е и била съпругата му Маринела.

По искането за нейната екстрадиция все още няма решение на испанския съд.

В 208 тома са събрани доказателства, с които спецобвинението ще иска да убеди съда, че Ветко Арабаджиев трябва да остане за постоянно в ареста.

От Специализирания съд уточниха, че Арабаджиев е заявил изрично, че не желае да бъде сниман и записван.

Ветко Арабаджиев беше екстрадиран в България от Испания и около полунощ пристигна с полет от Мадрид. След като самолетът кацна на летище София, Арабаджиев беше конвоиран до ареста.

Екстрадирането става 9 месеца, след като беше хотелиерът беше обвинен задочно за данъчни престъпления и пране на пари. На 31 август миналата година два от знаковите хотели на фамилията Арабаджиеви в София и Пловдив осъмнаха под полицейска обсада. Няколко часа по-късно стана ясно, че доскоро влиятелната бизнес двойка се разследва като организирана престъпна група, част от която е и Вълчо Арабаджиев - младши и още няколко души. Ден след акцията настоящият заместник главен прокурор, а тогава само шеф на спецпрокуратурата, Иван Гешев описа образно открито само за 24 часа от разследващите:

"Излизат пари от куфари, кутии, сейфове, касетки в банки. Наложи се през нощта спешна среща с БНБ, за да осигуряваме броячни машини, защото сумите са потресаващи".

След това започна голямото издирване на Ветко и Маринела Арабаджиеви. Преди два месеца те бяха открити в курортно градче край Барселона, а преди дни испанският съд каза "да" за главата на семейството и поиска още документи за съпругата му.

"Това е официалната причина, а неофициалната - ангажирали са сериозна адвокатска защита. Правят всичко възможно явно да се забави екстрадицията. Шансът да се случи е минимален", каза убедено Иван Гешев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови