Арестуваха надзиратели от варненския затвор

OFFNews 19 юли 2018 в 12:50 6243 0

Арестуваха надзиратели от варненския затвор

Трима надзиратели от варненския затвор са арестувани, съобщава БНР. По първоначална информация те са арестувани по подозрения за корупционни практики.

Служителите са задържани при съвместна операция между Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ при правосъдното министерство и МВР под наблюдението на Окръжна прокуратура – Варна. Сигналът е подаден от директора на затвора.

По първоначална информация, надзирателите са вземали подкуп от осъден за кражба на автомобили и след това са го пускали на свобода. На този етап няма информация кои са задържаните лица.

Повече информация по случая се очаква да даде окръжният прокурор на Варна на пресконференция в 12.30 часа.

Срещу тримата задържани е образувано досъдебно производство. По разпореждане на министъра на правосъдието срещу задържаните служители са образувани дисциплинарни производства. Те са отстранени от длъжност до приключване на производствата, съобщиха от Министерството на правосъдието.

От прокуратурата съобщиха, че тримата са задържани за срок от 72 часа и срещу тях са повдигнати обвинения по член 282, ал. 1 от НК - за неизпълнение на служебни задължения, за което е предвиден затвор до 5 години.

Обвиненията срещу тях са нарушаване на служебните задължения с цел да набавят за другиго облага, от което са могли да настъпят немаловажни вредни последици. Със започнатото досъдебно производство под ръководството на Окръжната прокуратура във Варна са предприети действия за установяване на факти и обстоятелства и за събиране на доказателства с оглед на извършено престъпление по служба.

Установени са 6 случая за времето от 31 май до 18 юли тази година, в които длъжностните лица от варненския затвор са освободили нерегламентирано лишен от свобода, като са му позволили да напусне територията на затворническото общежитие. Затворникът изтърпява наказание лишаване от свобода за срок 6 години и 8 месеца по присъда на Пловдивския военен съд за участие в организирана престъпна група, специализирана в кражби на автомобили. Към днешна дата му остават да изтърпи още 4 години и 4 месеца.

Действията по разследването по досъдебното производство се извършват в тясно сътрудничество и взаимодействие с ръководството на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ при Министерството на правосъдието, директора на варненския затвор и ОД на МВР. Разследването е възложено на екип от двама следователи от Окръжния следствен отдел под ръководството на наблюдаващ прокурор от Окръжната прокуратура във Варна.

След изтичане на 72-часовото задържане на тримата служители прокуратурата ще прецени събраните доказателства с оглед искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Това е поредният случай на установени нарушения в системата на затворите. След поредица от бягства в последните месеци се разбра, че над 800 лишени от свобода у нас работят на обекти извън затворите без никаква охрана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови