Австралиецът Джок Полфрийман обяви гладна стачка в затвора

OFFNews 16 май 2019 в 13:41 7600 1

Снимка БГНЕС/Архив

Осъденият за убийството на студента Андрей Монов австралиец Джок Полфрийман е обявил гладна стачка в затворa, съобщи австралийската телевизия ABC.

Това е обявило семейството на 32-годишния мъж. Близките споделили, че са притеснени за здравето и сигурността му. Той спрял да се храни преди три седмици.

Полфрийман излежава 20-годишна присъда, след като нанесе смъртоносна рана с нож на 20-годишния Андрей Монов при спречкване на площад "Света Неделя" в София. Трагедията се разигра през декември 2007 г.

Причината за протеста на затворника е, че управата на затвора и българските власти имали несправедливо отношение към него по отношение на правото му на работа в затвора, посочва ABC.

Тази седмица австралиецът е бил преместен от Казичене, където режимът е по-лек, в болницата на Софийския централен затвор.

Тезата на Полфрийман винаги е била, че той е извадил ножа при самозащита, след като се спречкал с младежи, опитвайки се да защити мъж от ромски произход от тях.

Защитници на затворника твърдят, че той получава лошо отношение зад решетките, тъй като е основа първия по рода си профсъюз и е разказал са нередностите и лошите условия в затвора.

Телевизия ABC съобщава още, че скоро ще излезе филм с историята на Полфрийман. Лентата ще е на режисьора Рейчъл Уорд, а междувременно популярни австралийци като актрисата Кейт Бланшет и актьорите Браян Браун и Саймън Бейкър са се включили в петиция, която ще бъде изпратена до българското Министерство на правосъдието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови