Австралиецът Полфрийман отвори офис в София, иска сътрудничество с правосъдното министерство

OFFNews 17 декември 2019 в 11:57 7905 1

„Целта ми при срещата с министър Данаил Кирилов беше да има втора среща. Да обясня, че ние не сме срещу правосъдното министерство, не сме против републиката, напротив. Ние от сдружението искаме спазване на българските закони в местата за лишаване от свобода и министерството и правителството няма какво да губят от контакта с нас и със затворниците”, каза австралиецът Джок Полфрийман, който бе освободен предсрочно от затвора по присъда за убийството на студента Андрей Монов пред бТВ.

Полфрийман обясни, че министърът обещал, че ще има редовни срещи с представители на сдружението. Че сдружението ще работи с Министерството на правосъдието.

"Много неправителствени организации работят с Министерството на правосъдието и с други министерства – това е нормално. Това е нашата цел – да се даде гласност на другата гледна точка. Не знам кога ще бъде следващата ни среща, но се договорихме за месечни срещи. Идеята беше да има месечна среща между представители на сдружението и МП. Това казах на министъра – аз съм видял потенциал в българските затвори да променят живота на нарушителите, на престъпниците. Видял съм с мои очи и съм живял с тези хора. Обсъждали сме как са живели преди затвора, грешките, които са правели. Но най-важното нещо за тези хора е да намерят причина за промяна за добро”, казва още австралиецът.

А на въпрос каква поука е извлякъл от убийството, заради което влезе в затвора, отговори: „Това е малко странен въпрос, защото много хора са казали, че няма добро, което не е наказано. Забравил съм как е поговорката на български... Само че поговорките не важат в съдебните зали. Не важат и затова ме освободиха. Казаха: „Напълно си поправен, не си заплаха за обществото”, посочи Полфрийман.

Върховният касационен съд все още не се е произнесъл дали ще отмени предсрочното освобождаване на австралиеца от затвора. Докато чака развръзката, сдружението на австралиеца нае офис в София. Гражданското сдружение ще се занимава със защита на правата на затворниците в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12415

1

senester

17.12 2019 в 12:50

Този юнак е убил човек и то не по непредпазливост,а напълно умишлено.Изтърпял,освободен - добре.Сега му се дава трибуна и си позволява да дава съвети на срещи с правосъдния ни министър.Колко жалко! За правосъдието ни.Министъра си е жалък и без това