Българин отърва част от сурова присъда на гръцки съд благодарение на Наказателния кодекс

OFFNews 09 ноември 2017 в 10:59 12925 1

Българин отърва част от сурова присъда на гръцки съд благодарение на Наказателния кодекс

Българинът Димо Георгиев, който е осъден на 19 години затвор в Гърция за трафик на чужденци, ще изтърпи в български затвор наказание от 10 години. Глобата от 45 000 евро, която той трябва да плати на гръцките власти, и конфискацията на автомобила, наложени от гръцкия съд, са отменени от българския, тъй като те трябва да бъдат разгледани по реда на специален закон. 

Производството срещу българина в Гърция е било образувано по реда на член 44, ал. 11 от Закона за екстрадицията и европейска заповед за арест и внесено във Варненския окръжен съд по предложение на окръжния прокурор, съобщават от прокуратурата във Варна.

30-годишният мъж бил признат за виновен за транспортиране на територията на Гърция на чуждестранни граждани на трета страна, които нямали право на влизане в гръцка територия.

Престъплението по гръцкия наказателен закон било извършено от Георгиев в съучастие и с цел печалба.

Деянието съответства в българския Наказателен кодекс на престъпление по член 280, ал. 2, т. 3 и 4 и се наказва с лишаване от свобода от 1 до 10 години. С решението си Варненският окръжен съд е зачел и времето, през което Георгиев е бил с мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на територията на Гърция, както и задържането му в България в изпълнение на европейската заповед за арест. Така на практика той ще излежи в затвора по-малко от наложените му 10 години лишаване от свобода.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12415

1

senester

10.11 2017 в 12:59

Е,ами то по-справедлив от нашия съд няма дори в Гърция.Всички разбойници,щом могат да си платят на съдия и/или прокурор - на свобода.