Българска банкерка арестувана в Лондон заради афера за $2 млрд.

OFFNews 04 януари 2019 в 15:42 8049 0

Снимка Pixabay

Българска банкерка, работила за "Креди Сюис", е арестувана заедно с още двама бивши банкери за участие във финансова схема за измама за 2 милиарда долара, свързана с фирми в Мозамбик.

Новината съобщи Би Би Си.

Името на бившата банкерка е Детелина Събева. Тя е била задържана в Лондон заедно с Андрю Пиърс и Сърджан Сингх, а впоследствие тримата са пуснати под гаранция. Американските власти са поискали те да бъдат екстрадирани в САЩ. Решението за това предстои.

По първоначална информация схемата е включвала заеми към държавни фирми в Мозамбик. По аферата има още двама арестувани, един от които е бивш финансов минитър на африканската държава.

Събева, Пиърс и Сингх са обвинени в заговор за нарушаване на американския антикорупционен закон, пране на пари и измама с ценни книжа. Обвинителният акт е издаден от Окръжен съд на САЩ в Ню Йорк. Според обвинението чрез серия от финансови транзакции между 2013 и 2016 г. те са създали измамни проекти и са използвали държавни компании в Мозамбик като средство да наберат $2 млрд.

Твърди се още, че около 200 милиона долара от тази сума е отишла за подкупи и рушвети на самите арестувани, на правителствени служители в Мозамбик и други.

От банката коментираха, че спрямо нея не са били предприемани действия, а единствено срещу бившите ѝ вече служители, които нарушили и вътрешните ѝ разпоредби заради лично облагодетелстване, отбелязва Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови