Български съд отказал на арестант да погребе брат си. Осъдена, държавата ще му плати обезщетение

OFFNews 02 октомври 2019 в 16:52 4189 0

Български съд е отказал на арестант да присъства на погребението на брат си, заради което сега държавата ни е осъдена да го обезщети. Изплащането на сумата от хазната бе решено днес от Министерския съвет. Заради друго дело - водено също пред Европейския съд по правата на човека - страната ни ще плати обезщетение на три жени, внесли жалба във връзка с опита на Столична община да премахне незаконния ромски квартал "Баталова воденица" (2005-2006 и 2008 г.), като изсели незаконно живеещите там хора, но без да им осигури друг подслон.

120 336 лв. е общата сума, която ще бъде пренасочена от хазната към жалбоподателите по двете дела, постановени на 2 май 2019 г. и на 11 юли 2019 г.

Вецев срещу България

Г-н Вецев е задържан в Пазарджик на 6 февруари 2015 г. за грабеж. На 14 август прокуратурата внася обвинителния акт в Районния съд в Пазарджик. На 18 септември Вецев научава, че живеещият в Германия негов брат е починал. Иска разрешение от съда да присъства на погребението, планирано за 26 септември в София. Съдът уважава молбата ден по-рано. Разпорежда мъжът да бъде ескортиран до София, но областната служба "Охрана" към Министерството на правосъдието възразява: правилникът ѝ предвижда тя да осигурява транспорт за задържани само за явяването им пред съд, не и за присъствие на погребение. Съдът отменя определението си с мотива, че "не е оправдано подобна услуга да бъде във финансова тежест на държавата, още повече – в неработен ден".

Вецев лежи в затвора 18 месеца, съгласно споразумение с прокуратурата, постигнато, след като той се признава за виновен. Но той повдига оплакване за нарушено право на семеен и личен живот поради отказа да присъства на погребението на брат си. Правителството възразява, че мярката е предвидена в закона и ограничението ѝ е оправдано. ЕСПЧ обаче не е на същото мнение. Отказът да се разреши на задържан да присъства на погребението на свой близък представлява намеса в правото му на неприкосновеност на личния и семейния живот по смисъла на член 8 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи - категоричен е Съдът. Чл. 8 не гарантира безусловно право на разрешение за излизане от местата за задържане по повод погребение, но националните власти трябва да преценят основателността на молбата. В случая мотивите на властите да я отхвърлят не са били от решаващо естество - смята ЕСПЧ. Отказът не е продиктуван например от опасност за обществото при разрешаване присъствието на Вецев на погребението, а само от липсата на регламентация в законодателството. Съдът е категоричен, че е нарушен чл. 8 от Конвенцията.

Той ще бъде обезщетен с 1500 евро за претърпени неимуществени вреди.

Йорданова и други срещу България

Делото „Йорданова и други срещу България“ бе заведено заради опитите на Столична община да премахне ромския квартал "Баталова воденица" през 2005-2006 г. и 2008 г., като изсели жителите му, защото живеят незаконно на общинския терен, но без да им осигури друг подслон.

Европейският съд взема решение през 2018 г., според което българските власти са нарушили чл. 1 от Протокол №1 към Конвенцията за правата на човека, като не са изпълнили влезли в сила административни актове на трите жалбоподателки чрез акции.

Затова държавата ни ще плати по 20 015 евро на две от тях, а на третата - 18 160 евро за претърпени имуществени вреди. Днес МС взе решение за изпълнение на решението и изплащане на парите.

Присъдени са още 1837 евро за разходи и разноски по делото.

Съдът отхвърля претенциите на жалбоподателките за дивиденти и лихви, както и претенциите за неимуществени вреди, като счита, че намирането на нарушение представлява достатъчна обезвреда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови