Банев по стъпките на Иванчева: Условията в ареста са нечовешки, 'турска' тоалетна в килията

БЕХ дължи на „Полимери” 50 милиона лева, Борисов е виновен, че с Евгения сме зад решетките, обяви обвиненият бизнесмен

Юлиана Ончева 20 декември 2018 в 07:49 7002 2

Обвиненият за пране на пари бизнесмен Николай Банев се оплака от условията в ареста, описанието на условията за задържаните съвпада с думите на отстранения кмет на "Младост" Десислава Иванчева и бившата ѝ заместничка Биляна Петрова, които се очаква в събота да бъдат пуснати  под домашен арест. 

Във Фейсбук Банев твърди, че БЕХ дължи на "Полимери" 50 млн. лв. и заедно с парламента и лично Бойко Борисов са виновни за фалита на завода.

В официалния си профил в социалната мрежа Банев описва:

В небоядисвани от 20 години стаи с площ около 11-12 кв.м. са разположени 4 човека с „турска” тоалетна и мивка „на разположение” без топла вода. Матовите прозорци не пропускат слънчева светлина и до тях има достъп, защото са с решетки на 70 см пред тях, непозволяващи да се отварят или чистят. На баня се ходи два пъти седмично. А „престоят на въздух” е 1 час на площадка малко по-голяма от килията. В стаята няма нищо друго, освен две метални легла на два етажа и вградени в пода малък метален стол – 1 бр. и малка метална маса. 

Практически в килията 23 часа в денонощието без въздух и слънце и без движение гаснат до 8 месеца от живота си четири човешки същества – несъдени, но принудени да пребивават в пъти по-лоши условия от осъдените на всички инстанции затворници. Вътре в стаите пушачите пушат, а вземащите лекарства имат достъп до лекарствата си един път в денонощието. 

В друг пост Банев критикува медиите, че са чакали Европейската комисия да глоби Българския енергиен холдинг (БЕХ)

Аз и моята съпруга сме захвърлени в следствения арест именно заради БЕХ. Заради послушния парламент и лично заради Борисов и ръководените от него институции и ведомства, пише Банев. И обяснява, че БЕХ дължи на „Полимери” 50 милиона лева. 

В текста на Банев пише още: „Полимери” АД днес е в несъстоятелност, а от него вече е останало единствено дълбоко-разорана нива. Синдикът Балабанов унищожи „Полимери” със съдействието на Варненския съд, по несъстоятелността бе „избран”, по искане на дъщерна компания на БЕХ още през 2012 година. 

От тогава до сега той, пред одобрителния поглед на Прокуратурата, не само разора Полимери, а не събра нито лев от БЕХ, въпреки наличието на осъдително решение на български съд в полза на „Полимери” срещу Национална електрическа компания (НЕК) – друга дъщерна компания на БЕХ. 

„Полимери” е публично дружество – с повече от 2000 акционери – юридически и физически лица. Опосредствено – акционерите на акционерите – юридически лица в „Полимери”, са над 100 хиляди души. Именно заради Борисов, парламента и БЕХ – „Полимери” в момента представлява продадена на фирма за скрап, разорана до три-четири метра дълбочина нива.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

20.12 2018 в 11:05

Във френския арест явно условията са били доста по-различни.