Белингкат: Човекът от паркинга в София е участвал в отравянето на Скрипал

OFFNews 25 януари 2020 в 20:53 3998 0

Британският разследващ сайт "Белингкат" съобщи, че водачът на екипа, осъществил нападението с „Новичок“ срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри, е същият човек, заснет в подземния паркинг на ЕМКО в София в деня на покушението срещу оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

На фона на видеоматериала от България, разпространен от българската прокуратура, работещият в „Белингкат“ журналист Христо Грозев коментира пред БНР, че става дума за Сергей Федотов, чието истинско име е Денис Сергеев. Грозев уточнява, че Сергеев може да бъде разпознат по походката. Има много видеоматериали от пребиваванията на Сергеев в Обединеното кралство, на базата на които е установено сходството.

Емилиян Гебрев бе отровен на 28 април 2015 г. с вещество, което се предполага, че е било поставено върху дръжката на автомобила му, паркиран в подземния паркинг, но оцеля. Предполага се, че по подобен начин е направен опита и за отваряне Сергей и Юлия Скрипал след поставяне на „Новичок“ на дръжката на вратата на къщата на руския шпионин в Солсбъри на 4 март 2018 година. „Белингкат“ отдавна твърди, че има връзка между двата инцидента.

На 20 януари прокуратурата предостави записи от охранителна камера на подземен паркинг заради сериозния обществен интерес към водено от Софийската градска прокуратура разследване за опит за убийство чрез отравяне на Емилиян Гебрев, главен директор и собственик на фирма ЕМКО ООД, на неговия син Христо Гебрев и на В.Т., директор „Производствена дейност“ в ЕМКО ООД. 

На записите се вижда, че маскиран мъж с висока тъмна шапка, яке и светла риза се движи между автомобилите на дружеството. От видеото изглежда, че човекът се върти безцелно из паркинга. 

Записите са изпратени за видео-техническа експертиза в лаборатория на ФБР, която да установи самоличността на мъжа, евентуално съпричастен към извършеното престъпление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!