Безпрецедентно: Съд реагира остро на нападки от телевизията на Атака

OFFNews 08 октомври 2018 в 16:51 5900 0

Безпрецедентно: Съд реагира остро на нападки от телевизията на Атака

В безпрецедентна позиция, разпратена до медиите, Софийският районен съд (СРС) е реагирал остро заради квалификации спрямо съдия, отправени от партийната телевизия на "Атака" "Алфа ТВ".

Става въпрос за случая, при който съпругата на лидера на партията Волен Сидеров - Деница, се оказа в центъра на скандал със судански гражданин. При инцидент на пътя, на който свидетел станал политикът Николай Бареков, тя била засечена от автомобила на чужденеца и заплашена. Всичко това станало, след като преди това тя ударила страничното огледало на автомобила му.

В резултат на това от телевизията на Сидеров проследили хода на делото по мярката за неотклонение на суданския гражданин, който бил освободен. Това дало повод за нападки срещу съдията.

В позицията на съда се посочва:

На 6 октомври между 19.15 часа и 20.30 часа в Софийски районен съд е разгледано административно-наказателно дело по Указа за борба с дребното хулиганство (УБДХ) с докладчик съдия Николай Василев. По делото е постановено съдебно решение, с което твърденият нарушител е оправдан, тъй като не са налице данни за действия, попадащи в обхвата на чл. 1, ал. 2 УБДХ. Решението е влязло в сила веднага. Това се посочва в декларация на административното ръководство на Софийски районен съд. На 6, 7 и 8 октомври телевизия „Алфа ТВ“ е излъчила материал, в който с големи букви на екран, съдържащ изображение на съдията, е изписано „Корумпираният съдия от Софийски районен съд Николай Василев пусна на свобода престъпника от Судан“. С многократното излъчване на този материал по недопустим начин се засяга не само лично човешко достойнство и добро професионално име на нашия колега, но и независимостта на съдебната власт и доверието на обществото в нея. Ето защо отново остро се противопоставяме на използването на подобни квалификации по отношение на съдии и обръщаме внимание на отговорността, която медиите носят за информиране на гражданското общество и спазване на професионалните етични стандарти.

Инцидентът със съпругата му провокира Сидеров да поиска "Атака" да оглави МВР. По този повод за днес беше планирано заседание на Коалиционния съвет, което обаче не се състоя. Очаква се управляващите да се срещнат в петък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови