Бивш прокурор е оправдан окончателно за натиск по делото Октопод

OFFNews 02 декември 2019 в 11:03 2819 0

Върховният касационен съд оправда окончателно бившия окръжен прокурор от Плевен Димитър Захариев по обвинението, че е принуждавал основния свидетел по делото "Октопод" Георги Цветанов да промени показанията си, съобщи "Лекс".

Захариев беше пратен на съд за принуда над Цветанов, незаконно държане на оръжие и на заглушител на телефони. Миналата година Софийският градски съд го осъди на 2 г. затвор условно само за неправилно съхранение на оръжие, но след това апелативният съд го оправда. Прокуратурата протестира присъдата, сега обаче върховните съдии са я оставили в сила.

Най-тежкото обвинение срещу бившия прокурор беше, че е принуждавал основния свидетел на прокуратурата по делото "Октопод" Георги Цветанов да се отрече от показанията си и да даде нови, в които да набеди тогавашния наблюдаващ прокурор Светлозар Костов, че го е карал да лъжесвидетелства. По това обвинение и трите инстанции са категорични, че няма доказателства. Междувременно свидетелят Цветанов почина в катастрофа преди дори да даде показания по това дело.

Според Захариев делата срещу него са резултат на провокация на ДАНС и въздействие на бившия му шеф и окръжен прокурор на Плевен Марио Василев, срещу когото подавал сигнали. 

След смъртта на основния свидетел единствените доказателства, извън СРС, с отношение към обвинението за принуда са показанията на други двама, които обаче само преразказват думи на Цветанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови