Бивш шеф в МО отива на съд заради безхаберие, довело до смърт

OFFNews 29 юли 2020 в 16:33 3233 0

Военно-окръжната прокуратура в Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу 52-годишна жена – бивш главен директор на Главна Дирекция "Инфраструктура на отбраната" за причиняване на смърт на минувач по непредпазливост. 

Т.А. е обвинена в това, че в периода от 4 февруари 2019 г. до 19 април 2019 г., в София е бездействала, отнасяйки се небрежно към свои преки служебни задължения в качеството си на главен директор на "Инфраструктура на отбраната".

Бездействието й е довело до самосрутване на северната ограда на бивша военна сграда на в Хасково, при което на 19 април 2019 г. около 18:30 ч., под отломките бил затиснат 58-годишен мъж от същия град, който получил черепно-мозъчна и гръдна травма, довели до смъртта му, причинена по непредпазливост.

Ръководената от нея дирекция имала задължението да полага необходимите грижи за освободените войскови райони чрез регионалните отдели.

В Хасково бил разположен освободен войскови район, чиято тухлена ограда била компрометирана с времето и към декември 2018 г. била силно наклонена към улицата. Това е било установено от началника на сектор "Хасково" и през януари 2019 г. обвиняемата била уведомена за необходимостта от спешно премахване на оградата, която вече представлявала реална опасност за живота и здравето на преминаващите граждани.

В хода на извършените проверки, необходимостта от предприемане на спешни действия била установена и от трима служители на Главна дирекция "Инфраструктура на отбраната", които също докладвали за това.

Въпреки създадената опасна ситуация, Т.А. не изпълнила служебните си задължения да докладва на Министъра на отбрана с предложение да бъдат осигурени изпълнители за премахване на тухлената ограда. 

По делото са разпитани множество свидетели, извършени са медицинска и техническа експертизи, приобщени са множество писмени доказателства.

Спрямо обвиняемата е взета мярка за неотклонение "гаранция" от 5000 лева.

Предвиденото от закона наказание за престъплението е лишаване от свобода до пет години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови