Бивша служителка на НОИ е в ареста заради измами с пенсии

С 3 млн. лева тя е ощетила осигурителния институт, пенсионери ще трябва да връщат до 100 000 лева

OFFNews 03 декември 2019 в 20:36 3910 0

Фирмени печати

Снимка OFFNews

Бивша служителка на НОИ в Пловдив, а сега управителка на 2 частни фирми за пенсионни услуги, е обвинена за измама в особено големи размери.

Задържаната жена е работила в НОИ в периода 1985- 2009 г. През 1992 г. е била уволнена, но съдът я е върнал на работа.

Тя е основната фигура в схема за изготвяне на фалшиви удостоверения за осигурителен стаж, така е нанесла щета за около 3 млн. лева на НОИ, както и на хората, които са пострадали от плана й за лично обогатяване.

Това стана ясно днес на брифинг в Окръжната прокуратура в Пловдив. Бяха показани около 10 кръгли и правоъгълни печати, които тя е ползвала при фалшифицирането на документите. В схемата са замесени дъщеря й и мъжът, с когото живее на семейни начала.

Изчезнали са над 250 преписки от НОИ, за което по сигнали от местна медия тече проверка и се водят редица дела.

Клиенти на двете й фирми, навършили възрастта за пенсиониране, са давали парите на 62-годишната комбинаторка, за да заплати недостигащия им стаж, като това е ставало в рамките на комплексната услуга. Тя обаче е задържала парите за себе си и заедно с приятеля и дъщеря си изработвала документа /УП-3/, удостоверяващ стажа.

С фирмени печати тя е оформяла удостоверенията, а самите фирми са отдавна закрити и архивът им не е наличен. И за да не се докаже измамата, тя е прибрала преписките.

Така, според прокуратурата, има хора, които ще трябва да връщат до 100 000 лв. с лихвите за начислени пенсии, сега оспорени от НОИ. Редица пострадали са завели дела. Намерените от разследващите преписки пък са в лошо състояние, защото са били съхранявани в наводнено помещение.

Районният прокурор Чавдар Грошев посочи, че схемата е била възможна благодарение на огромния хаос, който цари в архивите на предприятия и фирми, а доста от тях са направо заличени.

Сред услугите, които нейните две фирми са предлагали, е и издирването на загубен стаж.
Вместо това, обаче, тя подхождала „творчески“ – прилагала фалшиви документи, подправяла и трудови книжки, за да бъде съответствието пълно.

Цялата тази машинация е извършвана без участието на клиентите й в схемата, те само са си давали парите, за да си купят необходимия стаж. Така от 18 подобни случая тя е прибрала за себе си 125 000 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови