Бившата шефка на болницата в Раднево остава в ареста

OFFNews 26 март 2020 в 15:46 9814 0

Бившата шефка на болницата в Раднево д-р Мая Узунова-Конова остава в ареста, реши Апелативният съд в Пловдив, като остави без уважение искането й за по-лека мярка, съобщиха от Съдебната палата в града. Болницата в града е задлъжняла с 1.3 млн. лв.

Със специална молба-декларация лекарката е заявила, че не желае да се яви в съдебна зала и ще бъде представлявана от адвокат. Съдът прецени, че не е разколебано обоснованото предположение за авторство на вменените на обвиняемата престъпления.
Пловдивските апелативни съдии не приеха като ново обстоятелство доводът на защитата, че епидемиоложката може да се включи в борбата с коронавируса.

Магистратите изтъкват и друга причина - че лекарката не е инфекционист.

Апелативният съд посочи, че напълно законосъобразно Старозагорският окръжен съд е определил едномесечен срок, в който ново искане от обвиняемата за промяна на мярката й за неотклонение е недопустимо, освен при влошаване на здравословното й състояние.

Д-Р Конова е привлечена като обвиняема за присвояване на пари в периода от април 2018 г. до декември 2019 г. в условията на продължаващо престъпление, като извършител - била е управител на МБАЛ “Д-р Димитър Чакмаков - Раднево“ ЕООД. Освен това е била в съучастие с главната счетоводителка и специалиста човешки ресурси и ТРЗ в болницата, както и с шофьора на болницата.

Прокуратурата обвинява лекарката, че е присвоила пари на лечебното заведение в размер на 83 862 лв. по граждански договори с различни лица.

Със същото постановление д-р Конова е привлечена като обвиняема и за това, че не е положила достатъчно грижи за ръководенето, управлението, запазването на повереното й имущество и за възложената й работа и от това са последвали значителни щети за търговското дружество от 361 744 лв. - обща сума на изплатени допълнителни възнаграждения и ДМС на нея и на останалите обвиняеми по делото.

Дълго време никой не искаше да поеме управлението на болницата

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови