Бизнесмен отива на съд за присвояване на 2.5 млн. лв.

OFFNews 13 декември 2018 в 11:07 3185 0

Бизнесмен отива на съд за присвояване на 2.5 млн. лв.

Бизнесмен отива на съд по обвинения за длъжностно присвояване на близо 2.5 млн. лв.

От Окръжната прокуратура във Варна съобщават, че Тинко Д. е присвоил 5 190 800 кг пшеница, 1 433 900 кг слънчоглед и 32 400 кг ечемик, поверени му да ги пази като собственик на зърнобаза в Провадия. Стойността на присвоените количества зърно възлиза на 2, 498 млн. лева.

Длъжностното присвояване е в особено големи размери, представлява особено тежък случай и е извършено като продължавано деяние. Престъплението по член чл.203, ал.1, във връзка с чл. 201, ал.1 от НК, се наказва с лишаване от свобода от 10 до 20 години. 

През периода от 4 юли до 3 октомври 2014 г. в град Провадия и във Варна, в качеството си на длъжностно лице - управляващ и представляващ на “Тинком Инвест” ЕООД - Варна, подсъдимият Тинко Д. присвоил зърното на 7 земеделски производители, кооперации и юридически лица, като потърпевш от престъплението му е и Професионалната гимназия по селско стопанство в Провадия. Така училището било принудено да намали разходите за храна и карти за пътуване на учениците си, а учебният процес бил затруднен.

В хода на разследването безспорно било установено, че през този период Тинко Д. сключил договори със седемте ощетени производители на зърно да съхранява произведената от тях продукция в зърнобазата на фирмата си в Провадия. По своята правна природа тези договори представляват влог на движими вещи – зърно. По договор бизнесменът поел задължение да съхранява, да пази с грижата на добър стопанин вложеното за съхранение зърно на вложителите и да им го върне при поискване от тяхна страна. По тези договори вложителите плащали насрещно право за съхранението на продукцията им.

Вместо да изпълни поетите задължения с тези договори, Тинко Д. противозаконно, без знанието и съгласието на вложителите се разпоредил с произведеното от тях зърно, намиращо се в негова фактическа власт от момента на натоварването на зърното на камионите. Той продал вложената за съхранение земеделска продукция на тези вложители от името на собствените си фирми - „Тинком инвест“ ЕООД и „Агро тинком“ ЕООД.

Взета му е парична гаранция от 20 000 лева.

Към момента на извършване на присвояванията на зърното на вложителите Тинко Д. е бил подсъдим по дело за данъчно престъпление в особено големи размери, по което е бил признат за виновен.

Според Окръжната прокуратура във Варна с получените от продажбите на зърното на вложителите суми той е заплащал данъчните задължения по наказателното дело срещу него. С присвоената чужда продукция, която продал, той погасявал задълженията на собствените си фирми към НАП, НОИ, лизингови компании, разходи за транспорт и вноски по кредити. Всичко това сочи изключително висока степен на обществена опасност на деянието и на дееца, което и обуславя квалификацията на престъплението и като особено тежък случай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови