Бобоков проговори за Борисов, Божков, президентския съветник и италианския боклук

Ние сме Бобокови. Бобокови не бягат. Ние се борим до дупка. Мълчанието е най-вредното нещо в тази държава, затова някой трябва да стане и да говори - заяви обвиняемият бизнесмен 36 часа след излизането от ареста

Александра Маркарян 21 юни 2020 в 12:50 165198 4

Освен за бандитска държава, България скоро ще бъде обвинена и за пиратска, заяви бизнесменът Пламен Бобоков, който бе обвинен в участие в организирана престъпна група заедно с брат си Атанас и за незаконен внос и износ на отпадъци. Срещу него започна и разследване за търговия с влияние.

Днес Бобоков даде интервю от дома си пред bTV, в което говори за взаимоотношенията си с президентския съветник Пламен Узунов, за Васил Божков, познанството си с премиера Борисов, за италианския боклук и още.

За Пламен Узунов

На въпрос разменял ли си е SMS-и с президентския съветник той отговори:

"Да, аз съм писал тези SMS-и. При обиска вкъщи доброволно съм дал личния си GSM, заедно с личния iPad. Заедно с това съм дал всички кодове за отварянето им, така че това не е някаква заслуга на специалните служби, дето са разбили кодове - аз съм им ги дал. Дал съм ги, защото няма от какво да се притеснявам".

Бобоков каза още, че счита Пламен Узунов за приятел. "Чак много близки не сме, не сме си ходили вкъщи на гости. Съвет - винаги, той е изключително интелигентен, подготвен човек. Принципно сме се запознали по служебни въпроси, през седмица, през две може да сме се виждали да пием по едно питиенце и да си говорим по разни злободневни теми. Хубаво е човек да комуникира с интелигентни хора, обогатява."

Не съм го молил да лобира. И да го моля, той не може - подчерта той.

За окръжния прокурор на Русе

На въпроса лобирал ли е за окръжен прокурор в Русе русенският бизнесмен отговори утвърдително.

"Става дума за ходатайство за един изключително достоен, сериозен и отговорен човек - прокурор Николов, чрез мой приятел, който е близък до един от стълбовете на власт и влияние. Очевидно неуспешно лоби, защото, както виждате, той не е окръжен прокурор".

Според Бобоков изборите на властови позиции "винаги са предопределени" от "два стълба на влияние".

"Тези избори винаги са предопределени. Има два стълба на власт и влияние, които определят кой, къде и кога да отиде. Аз просто съм се възползвал от това, че имам приятел, който е близък до втория стълб и съм го помолил ако има възможност, да помогне на това момче. Нищо повече. Както виждате, не е успял, не се е случило.

Нашият народ може да е страхлив, но е много интелигентен. Всичко се знае в тази малка, под 7 милиона души, държава. Всички знаят кои са тези два стълба на влияние и на власт. Всички ги знаят кои са. (Попитан кои са, той не ги казва - бел. ред.) Обвинението към мен за търговия с влияние е абсурдно. Това е висша форма на цинизъм, но това също не ме изненадва, защото в последните няколко дни сме свидетели как животът всеки ден ни поднася нови дефиции за цинизъм в нашата държава".

Бобоков определя обвинението в търговия с влияние като "абсурдно", след което посочи кой назначава в Русе:

"Търговията с влияние предполага наличието на влияние. Аз нямам такова. Това е абсурдно. Аз мога да търгувам само с масла, дори с акумулатори не мога да търгувам, защото отдавна не се занимавам с акумулатори.

Можете да отидете в Русе - този достоен град на достойни българи, които имат самочувствието и не веднъж да се изправяли срещу властимащите - и да попитате кой в града назначава всички - прокурори (окръжен и районен), кой назначава съдии, кой назначава директори на окръжни дирекции на МВР, шефове на полиция, всеки държавен директор, чиновник до портиер се назначава от едно-единствено лице. Това е координаторът на ГЕРБ Пламен Нунев".

Бобоков отрече да е лобирал друг път за друг човек: "Не се е случвало. Това е голямо изключение, защото ми стана мъчно, понеже е един изключително честен, отговорен човек и професионалист. Съжалявам, ако това му вреди на кариерата, искрено съжалявам. Той е много честен, страхотен професионалист".

Либерийска концесия

Бобоков заяви, че има интереси в Африка, във връзка с които е водил разговори с президента - но не българския, а либерийския.

"Имаме огромни интереси в Африка. Ние сме компания, която има големи инвестиции зад граница, може би едни от най-големите като български предприемачи. В Либерия имаме много голям интерес, имаме водещи американски партньори. Почти сме приключили процедурата по концесиониране на пристанище и съм водил разговор с президента, но на Либерия. Не на България. Президентът на Либерия е този, който решава концесията на порт в Либерия, няма как да я реши българският президент.

Българският президент, като един достоен и отговорен човек и висш администратор в българската администрация, наравно с премиера, е човек, който може да лобира за българския бизнес, за неговото присъствие в чужбина, защото това е важно за нас. Когато инвестираме някъде, искаме да усещаме подкрепата на държавата. Истината е, че голямата дипломация зад граница се прави от бизнеса. Ние сме тези, които представяме България чрез нашите продукти, чрез нашите инвестиции, партньорства и т.н. Съвсем нормално е аз да съм помолил ако е възможно, нещо да се направи. Както виждате, нищо не е станало", заяви той.

"Не, не, не" - отговори Бобоков на въпроса имал ли е диалог с президентската институция. "Единственият ми диалог с президентската институция е да знам кога в кои държави се правят официални посещения, да видя имам ли интерес да се включа в тези посещения и на място да покажа подкрепа на държавата за наши бизнес начинания. Нещо, което в целия свят се прави.  Лобизъм е лоша дума само в България, затова се стремя да я избягвам. Говоря за ходатайство, говоря за съдействие. Лобизма в цивилизованите държави е страхотно нещо. Това е начин да представиш собствената си страна, защото тя зависи от тези, които създават благата и които плащат данъците".

Либийският танкер

По повод комуникацията между Бобоков и Узунов по повод задържания у нас либийски танкер БАДР, за който се води двугодишна съдебна битка и полученото предварително от Бобоков съдебно решение по въпроса той заяви:

"Този казус е много интересен, защото освен за бандитска държава, България скоро ще бъде обявена за пиратска държава. Това е изключително грозно, с фалшиви документи, анексиране на чужда територия на танкер с подкрепа на държава, но това не е мой казус.

Единственият шанс на тези измамници там е, че в Либия има гражданска война и в момента няма кой да се заеме. Но при първи мирен договор България ще бъде обявена в ООН за пиратска държава. И това политическо ръководство ще носи пълната отговорност за това.

Какво ме касае това мен? Аз от 10 години имам бизнес в Либия. Ние работим с Националната петролна компания на Либия - Брега. Просто ми беше казано, че ако и последната инстанция на съда в България се произнесе против либийския интерес, България ще влезе в черния списък и щеше да бъде забранен всякакъв износ с български компании. Аз просто исках да разбера дали има смисъл да се ходи до Либия, защото аз там имам хора, имам представители, дали има смисъл изобщо да сядаме да се разбираме с нашите партньори. Това е единственото, нищо повече. Аз не мога да променя хода на тези събития, а най-малко това, което се опитва да се внуши, че, едва ли не, ВАС - МАС, аз не познавам никой във ВАС".

На въпрос редно ли е секретарят на президента да му предоставя съдебно решение, което не е публикувано Бобоков отговори: "Може да е имал връзки в деловодството, госпожо Ризова, откъде да знам?".

Италианският боклук

Братя Бобокови са обвинени в участие в организирана престъпна група и попитан дали се е притеснявал за себе си, виждайки предишните арести на Баневи и Арабаджиеви, Пламен Бобоков отвърна:

"Аз не искам нищо лошо да казвам за тези хора, защото не им знам казуса изобщо. Но искам ясно да отлича мен и брат ми от тези хора (Баневи, Арабаджиеви) Първо, ние имаме различна ценностна система. Имаме коренно различен морал, ние сме съзидатели, различни планети сме, да знаете. Всеки си носи отговорност. Ако някой е извършил престъпление, наистина трябва да получи дължимото за това, което е извършил. Всичко е различно. Имаме различен морал, различни принципи, различна ценностна система, не го ли виждате? Ние сме създали 12 завода, 2000 работни места".

По повод обвинението за участие в ОПГ заяви, че никога през живота си не е виждал двама от тази група. А също: "С така наречения набеден за организатор зам.-министър Живков съм се виждал веднъж преди 5 години и с всички тия СРС-та, и всички тия иззети от мен всякакви видове мобилни устройства е видно, че аз никога не съм комуникирал с този човек. Никога. Никога, разбирате ли, никога! От тези 7 човека съм комуникирал с брат ми и дори с брат ми не сме денонощно на линия, по един-два пъти на седмица се чуваме по общи въпроси. Това няма нищо общо с истината.

"Никога никой от нас не се е занимавал с такова нещо - заяви Бобоков по повод обвинението, свързано с внос на италиански боклук. - Истината е, че има внос на суровина за производство на акумулатори, която се нарича оловна скрап от Италия от наша собствена компания, която сме купили от най-големия производите на акумулатори в Италия, за преработка в заводите ни в България, Сърбия и Румъния. Тя е за производство на олово, от което произвеждаме акумулатори.

Ние сме един от най-големите производители на олово - 50 хил. тона годишно произвеждаме. Това е огромен обем. На нас ни е необходим голям ареал, от който да събираме и караме материали. Това са скъпи материали. Те струват между 1000 и 1500 евро на тон. Това не е нещо, което се изхвърля на улицата. Единственото общо е, че ние сме предали 3% от отпадъка на съхранение в компании. И, доколкото разбрах, въпросната фирма в Плевен е внесла пластмасови отпадъци не за горене, никой нищо не е горил, от които произвежда плочи".

Отношенията с Васил Божков

"С Васил Божков се познаваме от 90-те години. Бяхме в някаква организация, забравих как се казваше, "Възраждане" мисля. Викаха ѝ Г-13 или -15, ако се не лъжа" - каза Бобоков.

На въпрос дали са приятели отговори: "Приятели е силно казано, много добри познати, защото аз в приятелството влагам повече неща. Много добри познати. Ние се движим в един и същи кръг и е нормално да се засечем. Никога не сме имали никакъв бизнес".

За премиера Борисов

"Разбира се, познавам премиера, кой не го познава - отвърна Бобоков на въпрос. - В годините ние сме се срещали с всички действащи премиери и президенти. ... Лично много добре го познавам премиера, да. Премиерът е откривал три наши завода, между другото. Той е лидер в това отношение.

Попитан приятели ли са Бобоков отговори: "Не, абсурд. Той сам е казвал, че няма приятели".

За брат си и ареста

Брат си Атанас определи като "изключителен човек".

"Той е много по-добър и много по-търпелив от мен. За съжаление, оказва се, че безупречната репутация крие големи рискове в нашата държава и това е един от нашите грехове - това, в което се опитват да ни обвинят. Брат ми е корав българин.

Целият механизъм на държавната машина, който е насочен срещу нас, в крайна сметка свежда всичко до това да те вкарат на "Г. М. Димитров" и да те смачкат психически. Абсолютно безсмислено е това! Нямам никакво обяснение.

Брат ми е болен човек. В края на миналата година претърпя операция, има изкуствено дясно коляно. Той има нужда от рехабилитация, той няма място в този зандан, защото това е една грозна дупка, в която ви препоръчвам да отидете да видите. Ние сме момчета от село, ама истинско село - не Банкя. Ние сме хора, които сме виждали всичко, ама да знаете, че такава гадост няма. Идете да видите, идете да снимате в какви условия живеят хората.

Никакъв проблем няма да освободят брат ми. Той никъде няма да бяга. Ние сме Бобокови. Бобокови не бягат. Ние се борим до дупка и знаем, че сме прави и ще го докажем навсякъде. Нас не ни е страх от правосъдие. Ние няма да бягаме зад граница. Никога няма да избягам. Даже няма да избягаме от София".

Страх ли Ви е

На въпрос страх ли го е, че след интервюто могат да го върнат в ареста 36 часа, след като е излязъл оттам, Бобоков отговори:

"Естествено, че се страхувам. Само малоумните не се страхуват. Нашият премиер се страхува за себе си, обграден от толкова охрана. Кой съм аз, че да не се страхувам в тази ситуация, кажете ми? Но мълчанието е най-вредното нещо в тази държава, затова някой трябва да стане и да говори. Страх - не страх, това е положението. Нямам какво да крия.

Доброволно съм предал всичко с всички кодове, всичко съм дал. Да четат. 200 мегабайта. Говори прокурорът: "Ау, каква огромна информация". Ми така е, господин прокурор, ние работим, не стоим по цял ден да си чешем разни работи и да си измисляме приказки по картинки".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20696

4

Новак

22.06 2020 в 08:16

Не знам какъв му е казуса на този бизнесмен. Явно работи мащабно. Но ако има и 50% истина в думите му, не мисля , че в България ще стъпи свестен инвеститор. Нищо чудно да почнат да се оттеглят и тези, които са тук. Не мисля, че и българския народ в голямата си част е интелинентен - като видиш кой води стадото та си направи сметка какви са овцете.

3810

3

Пенчо бре

21.06 2020 в 20:51

За Путин съм чел за подобни ходове с бизнесмени, пък ако се върнем още по-назад се сещам за Хитлер. Така, че има известни учители.

3005

2

Radoslav Petrov

21.06 2020 в 17:59

Жалката истина за положението в бг. Поредния омазан с кюмюр бизнесмен. Порочност, алчност и мръсотия!

3943

1

OtSofia

21.06 2020 в 15:30

Този човек е кристално ясен пример за порочната невинност! Като всички, готови да продадат непродаваемото, безценното - почтеността. Става за фигура в учебник.