ЧСИ: Български граждани трупат дългове в чужбина

OFFNews | 19 юни 2016 в 09:1767922

Български граждани трупат дългове в чужбина, чужденци от Балканските страни - у нас, защото няма единен регистър, в който да се виждат запорите върху леките и тежките автомобили между страните от Балканския полуостров. Така реално не могат да се изпълняват съдебните решения.  

100% ръст на делата срещу чужди граждани и фирми, отчитат частните съдебни изпълнители за последната година у нас. В момента в България има 400 дела само за първите шест месеца на годината, каза председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев по бТВ.

„Броят им в Гърция например не може да се отчете”, според колегата му Георгиос Митсис. „Много гръцки камиони в момента се намират в България, движат се с български номера, ние знаем всичко за тях, но не можем да си изпълним съдебните решения, защото тези камиони реално отговарят на вашето законодателство”, допълни още Митсис.

Двете камари предлагат изграждането на единен регистър и достъп до пълната информация, за да могат да се изпълняват влезлите в сила решения. Същата е ситуацията и с другите балкански държави. В момента хиляди автомобили се движат с български номера в Румъния. 

Частни съдебни изпълнители са попадали и на случаи, в които на името на един ром се водят например, 200 автомобила и България плаща такси за всяка една катастрофа или друго нарушение. Проблемът може да се реши само с промени в законодателството, защото иначе всеки който премине границата може да се скрие в първата гора в Гърция.

Изграждането на единен Балкански регистър за обмен на информацията ще се предложи и на обща среща на частните съдебни изпълнители от всички балкански държави.

Професор Балкански

Рейтинг : 88698

19.06 2016 в 17:28 2
+ 21
- 0
Стринке, сигорно имаш предвид "циганин"? Ромът е напитка.
Стринка Минка

Рейтинг : 9364

19.06 2016 в 09:30 1
+ 15
- 2
на името на един ром се водят например, 200 автомобила и България плаща такси за всяка една катастрофа или друго нарушение.

Голата европейска истина.
 
18762