ЧСИ осъди прокуратурата за обезщетение от 134 000 лв.

Галин Костов вече е спечелил и друго дело срещу обвинението

OFFNews 29 юли 2020 в 13:14 3710 0

134 000 лв. като обезщетение заради незаконно обвинение за данъчни престъпления трябва да изплати прокуратурата на частния съдебен изпълнител (ЧСИ) Галин Костов, съобщава "Лекс". Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

Бившият съдия Галин Костов е сред подсъдимите и по делото „Гранити“ за отвличането и убийството на бизнесмена Стоян Стоянов преди 12 г. И по него Костов е оправдан на две инстанции, но делото ще стигне до Върховния касационен съд (ВКС).

Биографията на Костов е изпълнена с дела. ЧСИ-то е завел и спечелил вече дело срещу прокуратурата за второто наказателно производство, започнало срещу него, след като беше обвинен за отвличането и убийството на бизнесмена Стоянов, сочи проверка на сайта в Софийския градски съд.

По него Костов бе задържан повече от 2 г. и след като бе променена мярката му за неотклонение на "домашен арест" през 2012 г., прокуратурата го обвини за неплатени данъци за над 34 000 лв. Данъчното дело се точи 4 г. и през 2016 г. ЧСИ-то беше оправдан окончателно на три инстанции. Точно заради това дело Костов съди прокуратурата за обезщетения по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

По сметки на Костов претърпените от него морални вреди от данъчното дело са на стойност 180 000 лв., а 14 000 лв. са отишли за адвокатски хонорари.

Костов твърди пред съда, че претенцията му към прокуратурата и описаните вреди са единствено заради обвинението в данъчни престъпления. Държавното обвинение пък е възразило, че няма как да бъдат разграничени претърпените от ЧСИ-то вреди, тъй като срещу него са водени паралелно две дела, а това за данъчните престъпления не е било и отразявано в медиите.

Съдия Богдана Желявска отхвърля възраженията на прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови