ЧСИ получи условна присъда за присвояване на 243 000 лв. и данъчни измами

OFFNews 01 април 2020 в 12:46 14213 0

Частният съдебен изпълнител (ЧСИ) от Шумен Асен Тонев получи условно наказание затвор с 5-годишен изпитателен срок и забрана да упражнява профисията си за 3.5 г. Той е уличен за присвояване на над 243 000 лв. и укрити данъци. Присъдата е окончателна.

Делото срещу Тонев започна преди 2 г., след като стана ясно, че той е присвоявал пари от кредитори и длъжници, които похарчил за лични нужди – пътувания в чужбина, покупка на автомобили и плащане на лизингови вноски. Парите били внесени по 18 изпълнителни дела в специалната сметка на частния съдебен изпълнител и по закон не могат да се използват за нищо друго, освен за плащанията към взискателите.

Според прокуратурата е имало случаи, в които ЧСИ е теглил от специалната сметка по 9 пъти на ден, като се е оправдал със стопански разходи.

Тонев е осъден и за укриване на данъци от 2010 г. до 2014 г. за над 66 000 лв.

Асен Тонев е започнал работа като ЧСИ през 2006 г., но още в началото започнал да създава хаос и безпорядък във воденото счетоводство, за да улесни присвояването на пари. Камарата многократно го е наказвала с глоби и с предупреждение за временно лишаване от правоспособност, докато се стигнало и до отстраняването му преди 4 години. След това той беше възстановен, но след като започна разследването, отново беше отстранен по искане на прокуратурата.

В края на 2018 г. Окръжният съд в Шумен го осъди условно на 2 години и 10 месеца затвор с 5-годишен изпитателен срок, но прокуратурата протестира и искаше той да бъде пратен в затвора за 5 години.

На втора инстанция апелативният съд във Варна все пак е увеличил наказанието му до 3 години затвор, но то пак е условно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови