Червен земеделски шеф дал държавна земя без пари за 50 г. на майката на двете им деца

OFFNews 07 юни 2018 в 12:21 9358 2

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) хвана бивш земеделски директор в конфликт на интереси.

Решението на КОНПИ е от 23 май, за него съобщи днес пресцентърът ѝ.

Проверката започнала след подаден сигнал срещу Г. Х. Б., назначен за директор на Областна дирекция "Земеделие" - Варна през юли 2013 г., и срещу шефа на "Напоителни системи", клон "Черно море", по същото време с инициали Ц. Ц.

Тя установила, че пет месеца след назначаването си като директор на ОД „Земеделие“ - Варна Г. Б. е упражнил правомощията си в частен интерес. В условия на конфликт на интереси е подписал договор за аренда с фирмата, в която е бил управител преди назначението си ("Н.-2" ООД) и където към настоящия момент съдружник е жената, с която се намира във фактическо съжителство.

От решението става ясно, че Г. Б. е управлявал още една фирма - "Матерна". От фирмените регистри става ясно, че името на управителя е Георги Христов Борисов, а фирмата, с която е сключен договорът в конфликт на интереси - "Нептун-2". Също от регистрите става ясно и името на жената, управляваща "Нептун-2" - Камелия Ангелова Пархова.

Двамата нямат брак и на документи живеят на различни адреси и в различни населени места, но имат две деца, става ясно от решението.

Договорът е за срок от 50 години за безвъзмездно ползване на земя от Държавния поземлен фонд (общо в размер на 754,193 декара) с цел създаване и отглеждане на трайни насаждения – орехи.

Борисов "пропуснал" да депозира декларация за конфликт на интереси при обявяване на класирането на участниците в търга, когато става ясно, че същата фирма заема първо място. Ако го беше направил, трябваше да направи самоотвод от упражняване на правомощията си по служба.

Констатираните нарушения са по отменения Закон за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (ЗПУКИ) и касаят разпоредбите по чл. 8 и чл. 12, т. 4 от него.

Чл. 8. гласи: "Лице, заемащо публична длъжност, няма право да участва в подготовката, обсъждането, приемането, издаването или постановяването на актове, да изпълнява контролни или разследващи функции или да налага санкции в частен интерес. Такова лице няма право да сключва договори или да извършва други дейности в частен интерес при изпълнение на правомощията или задълженията си по служба".

Чл. 12,т. 4 изисква подаването на декларация при наличие на частен интерес.

Производството срещу Ц.Ц. е прекратено, при него не установен конфликт на интереси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови