Четирима души отиват на съд за взривовете в "Миджур"

OFFNews 20 септември 2016 в 16:13 3772 2

Четирима души отиват на съд за взривовете в

Четирима души отиват на съд за взривовете в завод "Миджур" в Горни Лом, при който на 1 октомври 2014 година загинаха 15 души, а други двама бяха ранени. Инцидентът стана в мандата на служебното правителство на Георги Близнашки.

Окръжната прокуратура във Видин внесе във вторник в Окръжния съд обвинителен акт срещу четирима души - Валери Митков, Палма Иванова, Божидар Василев и Ивелина Бахчеванова.

Собственикът на завода , чийто син е сред загиналите при инцидента, е обвинен за това, че не е разработил инструкции за безопасно утилизиране и разснарядяване на боеприпаси. През 2011 г. той е изготвил част от технологично инвестиционен проект и в нарушение на закона не е разработил конкретни технически и технологични решения за разснарядяването на боеприпаси, което е най - рисковия етап от утилизацията им, уточняват от прокуратурата. В проекта си той не е посочил важни за безопасността при извършването му параметри, като видовете боеприпаси, които ще се утилизират, пълно описание на производствения процес, избраното технологично оборудване, разположението на работните места и др.

Според прокуратурата тези нарушения са в причинно-следствена връзка с възникналия взрив, довел до смъртта на 15 души. Освен за причиняването на смърт, той е подсъдим и за причиняването на средни телесни повреди на двете работнички от завода. 

Той ще отговаря и по обвинения за документно престъпление. Разследващите са установили, че през 2010 г. Митков е съставил официални документи до Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), според които фирмата му „Видекс“ АД има възможност и готовност за утилизация на противопехотни мини, както и че производствената авария в завод „Миджур“ от 3 февруари същата година не възпрепятства продължаването на процеса по демилитаризация на мините.

"В действителност възможност за утилизация към 17.02.2010 г. и продължаване на тези действия към 23.03.2010 г. не е съществувала, тъй като при възникналата на 03.02.2010 г. авария на територията на завод „Миджур“ е бил напълно разрушен цеха за утилизация на боеприпаси. Целта на Митков е била тези документи да бъдат използвани пред МИЕТ и пред Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжия за масово унищожение (МКЕКНОМУ)", заявяват от прокуратурата.

На Митков е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 20 000 лв.

Палма Иванова - инспектор „Здравословни и безопасни условия на труд и противопожарна безопасност“ в завод „Миджур“, е нарушила законови разпоредби за охрана и безопасност на труда на работниците в цеха и е обвинена в причиняване на смъртта на 15 лица, както и на средни телесни повреди на две жени.

Ивелина Бахчеванова е обвинена в две престъпления по служба. Според държавното обвинение към 2008 г. тя е била директор на Дирекция „Международно контролирана търговия и сигурност“ при МИЕТ и секретар на МКЕКНОМУ. Тя е била длъжна да запознава председателя на комисията и нейните членове с всички заявления за даване на разрешение за сделки с оръжия, както и с приложените към тях документи. От приложените към заявлението документи междуведомствената комисия взема решение, с което разрешава или не конкретна сделка с оръжия.

Валери Митков като изпълнителен директор на „Видекс“ АД е сключил договор с АКМОН С.А. за безопасна ликвидация и разснарядяване на противопехотни мини на стойност 510 786 евро. За да се реализира изпълнението на този договор е следвало „Видекс" АД да получи надлежно разрешение от междуведомствената комисия, чийто секретар е Бахчеванова за трансфер на противопехотните мини.

Разследването е установило, че през август 2008 г. Митков е предоставил на Бахчеванова, заявление с искане за трансфер на противопехотни мини, към което е приложил договор с АКМОН С.А. и други документи. В договора и останалите документи липсвали вписани технически параметри на противопехотните мини ДМ31, М2, М16 и М14 и не е била включена задължителна клауза за недопускане на реескпорт от купувача без писмено съгласие на междуведомствената комисия. Не били приложени изискваните от закона копие и заверен превод на български език на документи, удостоверяващи произхода, придобиването и функционалното предназначение на противопехотните мини. Липсвало и изискваното от междуведомствената комисия положително становище от служба КОС на МВР за създадени условия за съхранение и технология на утилизация, посочват от държавното обвинение.

В резултат Бахчеванова е нарушила и не е изпълнила служебните си задължения като не уведомила комисията за липсата на изискуемите документи, а вместо това предложила комисията на даде разрешение за трансфер по повод сделката с АКМОН С.А..

Същото престъпление Бахчеванова е извършила и в периода от 03.02.2010 г. до 12.04.2010 г., когато отново по повод изпълнение на договора с АКМОН С.А., Митков е подал до междуведомствената комисия заявление за разрешение за трансфер на гръцки противопехотни мини, а Бахчеванова не е изпълнила и е нарушила служебните си задължения. Въпреки липсата на изискуемите документи комисията е дала разрешение за трансфер на боеприпаси.

Божидар Василев също е привлечен като обвиняем за две престъпления по служба. В качеството си на началник на отдел „Контрол върху общоопасните средства“ в Дирекция „Охранителна и пътна полиция“ при Главна дирекция „Охранителна полиция“ е нарушил служебните си задължения. На 06.07.2009 г. е дал разрешение за производство на взривни вещества, огнестрелни оръжия и боеприпаси на територията на завод Миджур до 06.07.2012 г., с което е разрешил на „Видекс“АД нерегламентирани в ППЗКВВООБ дейности по разснарядяване / утилизиране на противопехотни мини ДМ31,М2, М12 и М16, които не са загубили способността си да се детонират и подлежат на унищожаване чрез взривяване. По този начин Василев е дал възможност на „Видекс“ АД да произвежда взривни вещества за граждански цели и да извършва дейност по утилизация на оръжия и боеприпаси.

От доказателствата по делото се установява, че в началото на м. юли 2011 г. „Видекс“ АД са подали заявление до МВР за даване на разрешение за производство на оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия. Василев не е изпълнил служебните си задължения и без да е спазена разписаната в закона процедура, и без задължителните становища на експерти, на 23.07.2012 г. е издал разрешение на „Видекс“АД за утилизиране на противопехотните мини, въпреки че същите са били боеприпаси с експлозивно действие. Тъй като те не са били загубили способността си да се детонират, е следвало да се унищожат чрез взривяване.

Божидар Василев, Ивелина Бахчеванова и Палма Иванова са с мерки за неотклонение „Подписка“.

В хода на разследването, проведено от екип следователи от Национална следствена служба (НСлС), както и с участието на експерти-криминалисти от отдел „Криминалистически“ към НСлС, са извършени множество процесуално-следствени действия - извършени са огледи на местопроизшествието, оглед на иззетите, както и доброволно предадените обекти като веществени доказателства, изготвени са множество експертизи - 20 съдебно-медицински, 120 ДНК - експертизи, 3 компютърно – технически, ситуативно – техническа, техническа и допълнителна техническа експертизи и пожаро – техническа експертиза.

Назначена е комплексна седморна взриво-техническа експертиза на експерти от БАН. Разпитани са повече от 50 свидетели.

Материалите от разследването са общо 160 тома.

Предстои Окръжен съд – Видин да насрочи разглеждането на делото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

1

случайно прочетох

20.09 2016 в 16:37

"при който на 1 октомври 2016 година загинаха 15 души, "

Да не сте ясновидци?1 октомври 2016 е след 11 дни!!!
Трагедията беше 2014г.