Четирима са обвинени за трафика на органи

OFFNews 13 септември 2019 в 14:47 1632 0

Четирима души от разкритата на ГКПП "Капитан Андреево" престъпна група за трафик на органи са подведени под наказателна отговорност, съобщи ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров. Групата бе разкрита на 10 септември в резултат на съвместна акция на ГДБОП и спецпрокуратурата. Двама от групата са свързвали донори с клиенти. Останалата част се занимавала с набиране на хора. Организаторите са изготвяли необходимите документи пред медицинските институции, където основното изискване за трансплантация е било лицата да са роднини. Сумите между 50 000 и 100 000 евро са изплащани на части, обясни схемата Петров.
До момента са установени петима донори и толкова реципиенти, съобщи зам.-шефът на ГДБОП старши комисар Любомир Янев. Единият от участниците в групата е с криминална регистрация за обсебване, а другият от лидерите е подведен за използване на неистински документ и за измама в особено големи размери. „Жената в групата е регистрирана за кражба и грабеж, а другият участник е регистриран за незаконна сеч“, добави още Янев.
„В случая с разбитата престъпна група за търговия с органи няма недоволни, затова разкриването й бе сложно, доволни от престъпната дейност са били както членовете на организираната престъпна група, така също и донорите и реципиентите. Това обясни говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови