Чиновничка прибрала половин млн. лeва, като обещавала нагласени търгове за стари коли на парламента

OFFNews 07 март 2018 в 17:10 53127 1

Чиновничка прибрала половин млн. лв. като обещавала нагласени търгове за стари коли на парламента

Софийска районна прокуратура е внесла обвинителен акт за измама, извършена от бивш експерт в дирекция „Автомобилно обслужване и гаражи“ в Народното събрание. С измама Десислава Алексиева -Русинова успяла да заблуди няколко души, че ще им съдейства за търг за стари автомобили на парламента и така прибрала 480 000 лв. 

За времето от март 2011 г. до 04.03.2013 г. обвиняемата е заемала длъжността „държавен експерт“ в Дирекция „Автомобилно обслужване и гаражи“ в Народното. В това си качество тя нямала никакви правомощия, свързани с провеждането на търгове за продажба на употребявани автомобили. Практиката била тези коли да се даряват на държавни органи и учреждения след отпадане на необходимостта от употребата им по предназначение.

Въпреки това обаче, тя решила да набави за себе си облага по неправомерен начин, възползвайки се от служебното си положение. Тя се свързала с четирима души, които не познава. Представила се като служител на парламента и им предложила съдействие за участие в търгове за продажба на автомобили. За целта тя изисквала и респективно получавала от пострадалите лица различни парични суми - в общ размер 480 235 лв.

Тъй като пострадалите не получили автомобилите, за закупуването на които им било обещано съдействие, а също така не им била възстановена от обвиняемата паричната сума, която ѝ били предали, те се обърнали за съдействие към органите на МВР, а по случая е образувано досъдебно производство под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура.

В хода на производството Русинова е установена, като й е повдигнато обвинение за измама, извършена от длъжностно лице, в големи размери.

Разследването е приключено, като на 07.03.2018 г. е внесен обвинителен акт срещу Русинова за описаното по-горе деяние. За него законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от една до осем години.

Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане в Софийски районен съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови