Данаил Кирилов: Героизират Лозан Панов, а новите правила му дават свръхзащита

OFFNews 28 юни 2019 в 13:07 3509 0

И сега може да се проведе успешно разследване срещу "тримата големи", стига да има кой да го направи, заяви министърът на правосъдието Данаил Кирилов пред журналисти в Народното събрание във връзка с готвените нови правила за разследване срещу "тримата големи".

Изявлението му е по повод становището на Съвета на Европа, че няма достатъчно гаранции за разследване срещу "тримата големи" - главния прокурор и председателите на върховните съдилища. Според Кирилов новите правила всъщност им дават "свръхзащита", така че опасенията за сговор срещу председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов са неоснователни.

"Няма нищо общо с конкретни лица това предложение. Крайно време беше да стартираме работата по този въпрос, който беше визиран в предходните доклади на ЕК. Така че надявам се да започне един широк подробен дебат в тази връзка, включително и по въпроса дали мерките да обхващат "тримата големи" или да се отнасят само и единствено за главния прокурор – така, както се тълкува решението на Европейския съд за правата на човека. Това не означава обаче, че не трябва да коментираме статута на "тримата големи", който е установен еднакво в Конституцията", посочи Кирилов. 

По негови предложението за прекратяване на мандата трябва да еднакъв и за тримата, тъй като въпреки че функциите им не са еднакви, статутът им е сходен и е конституционно обусловен със 7-годишен мандат.

Според него и сега може да се проведе успешно разследване срещу тримата големи, стига да има кой да го направи. "Някои медии определено героизират един от тези "трима големи", коментира Кирилов. "Специално за Лозан Панов – ние даваме свръхзащита на Лозан Панов с мерките, които сме предложили", заяви той.

По негови думи се очаква промените ще бъдат внесени в Наказателно-процесуалния кодекс и ще бъдат гласувани през септемврийската сесия, като преди това предстои обществено обсъждане. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови