Данаил Кирилов: Откакто Радев е президент, ветото върху законите загуби смисъл

Ощетените страни ще търсят възмездие от случайното разпределение на дела

OFFNews 08 април 2020 в 12:00 10174 5

Откакто Румен Радев е президент, ветото върху законите като инструмент загуби правния си и политически смисъл, заяви министърът на правосъдието Данаил Кирилов пред Нова телевизия.

Кирилов каза, че очаква вето на мерките в Закона за извънредното положение и подчерта, че дебатите са били много напрегнати.

"Трудно ми е да прогнозирам какво ще измислят от Президентството, но съм сигурен, че опитват да контролират контратеза. А по отношение на финалния резултат смятам, че законодателният орган ще потвърди волята си", допълни той. 

Кирилов смята, че целта на ветото е да се опонира и да се валидира друга теза.

"Финалният резултат от това вето би следвало да бъде законодателният орган да препотвърди волята си. А целта на това вето е да се опонира и да се валидира една противна теза, но друг е въпросът доколко обоснована е подобна теза'', обясни той. 

Относно излязлата преди дни информация за евентуалната намеса в сървърите на системата за разпределение на делата във ВСС, Кирилов коментира, че случайното разпределение на дела е основен принцип в правораздаването. Вероятно част от ощетените страни ще търсят възмездие, добави той. 

"Към момента имаме доклад, който прави заключения на база проведени тестове. На тази база установява рискове в множество от критериите, които подлежат на оценки. Те са посочени в доклада подробно и всеки един е обоснован", обясни Кирилов.

Докладът казва, че най-големият риск е липса на валидация на квалифициран електронен подпис, след това е неоторизирано добавяне на нов съд, неоторизирана редакция на чужд съд, неоторизирана редакция на съдии от чужд съд, добави правосъдният министър.

Той подчерта, че преведено на по-прост език ще рече, че "например от Софийския съд може да редактираме имената на съдиите в Хасковския съд, не само да редактираме имената им, а може да ги пуснем в отпуска или да са в отпуск, но да кажем, че те присъстват".

Относно това дали измамата може да се хване, Кирилов заяви: "Това очевидно са преценили членовете на Висшия съдебен съвет, за да сигнализират органите по разследване, за да може те да направят проверката дали тези факти и обстоятелства са се случили назад във времето. Аз мога да свидетелствам пред вас за моя опит да говоря с информатиците във ВСС на 3 юли 2019 г. Те ми казаха: ние никога не проверяваме логовете и записите в централния сървър. И възниква въпросът защо е този централен сървър и защо е правен този архив, когато не го проверяваме".

Правосъдният министър поясни, че всеки може да влезе с КЕП и след себе си оставя временна следа. Този, който влиза след него, може дори да редактира собственото си присъствие и да изтрие следите. Кирилов добави, че това е далеч от намерението на елементарната сигурност на тази система. 

По думите му няма въведени правила в законодателството за това дали манипулираните дела трябва да започнат наново.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6500

5

siunu

08.04 2020 в 16:55

А, и още нещо, инициирам незабавна промяна в НК. Да се създаде нов текст, според който този който не вярва в бог "Ковид 19" и коронавируса, като негов ангел вестител да подлежи на наказателна санкция "Лишаване от свобода"

6500

4

siunu

08.04 2020 в 16:51

Моля управляващите да построят немедленно храмове на бог "Ковид19", за да можем там да отдадем почитта си и засвидетелстваме вярата си в неговият ангел вестител - "Коронавируса"

23293

3

Стефан

08.04 2020 в 13:15

Колко, казвате, някви бокови министри били в кауша?
А колко още ще заминат?
Колко са бивши, кои къде са? Кой ги помни?

Така и ще пише в уикипедията. Боко - дребен диктатор на угаснала държава от времето на Путин. Известен със страстта си към подчинение на бабички, данни за клиторно забременяване няма.
На-близкото му лице, конкретен илетерат, обмисля анален секс

6145

2

kokoten

08.04 2020 в 12:34

...откакто герберастите са на власт,един свестен закон не са приели...а Барни вече дори не е смешен....

8959

1

Станчо Панса

08.04 2020 в 12:22

А откакто Барни е министър, всякакъв смисъл изгуби и правосъдието.