Данаил Кирилов има едноседмичен срок за доказателства срещу корумпирания според САЩ Миталов

OFFNews 11 февруари 2020 в 10:56 7989 3

Съдийската колегия при ВСС даде едноседмичен срок на правосъдния министър Данаил Кирилов да представи доказателства за твърденията си, че Миталов е уронил престижа на съдебната власт. Той ще трябва да посочи и фактическите обстоятелства - дата, място на извършване на нарушението от страна на съдията, конкректно дело и кои текстове от НПК са нарушени. Дванадесет от членовете на Колегията са подкрепили решението, като отвод си е направил само Севдалин Мавров.

Преди това Кирилов обяви: "Смятам, че доказателствата за това, че съдия Андон Миталов е уронил престижа на съдебната власт, са публично достъпни и обществено известни и няма нужда от тяхното изрично доказване. Предложих на колегите, ако тези обстоятелства са им неизвестни, ще докажа и тях".

Съдийската колегия реши да разгледа искането на правосъдния министър Данаил Кирилов за отстраняване от длъжност на съдията от специализирания наказателен съд Андон Миталов, уличен от САЩ в корупция. Решението ще бъде взето на закрито заседание. А предложението за това направи председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков, който се позова на влязлата в сила от днес нова разпоредба на Закона за съдебната власт в чл. 316, ал. 2.

Преди заседанието председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов каза, че в искането на министър Кирилов има пропуски. "Без по никакъв начин да обезпокоявам най-добрия юрист на управляващите, смея да кажа, че това предложение съдържа множество непълноти, неясноти и съм сигурен, че днес това ще е тема, която ще бъде поставена", коментира Панов.

Според него сред основните въпроси е кои са конкретните действия или бездействия от страна на съдия Миталов, с които е накърнил престижа на съдебната власт и е нарушил служебните си задължения, кога и как е станало това и по кое конкретно производство. "Много е важно да се посочат доказателства", подчерта Панов.

Малко по-рано се разбра, че шефът на ВКС е изпратил писмо до главния прокурор и КПКОНПИ, в което напомня, че чака информация дали срещу съдията има досъдебно производство за корупция или някакви данни или доказателства срещу него.

Лозан Панов припомни, че инспектор от Инспектората на ВСС (ИВСС) е оставил без движение проверката срещу него по искане на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, защото няма правомощия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

3

ssaev

11.02 2020 в 14:50

Недейте го министър Кирилов! Той има собствено мнение, но не е съгласен с него.

705

2

order

11.02 2020 в 12:53

АБЕ НЕЩО ЗА ПРЕЗИДЕНТА НЕМА ЛИ ДА ДАДЕТЕ, ТА НИ ЗАНИМАВАТЕ С ТОЯ ХАПУТ!!!!
НЕЩО КАТО ДЕТЕ ДАЛИ НЕ Е ИГРАЛ НА ЖМИЧКА ИЛИ ДА Е РИТАЛ ТОПКА.....
А ТО ЗНАЕМ, ЧЕ ЗА ПО СЕРИОЗНИ РАБОТИ ТРЯБВА ДА СЕ ХОДИ ПРИ БАЙХОЙЯ..... ЗА АЛУ ВАНЮ, ЗА ГРАМИ НА ПОСЛАНИЦИ, СИК, ВИС, МАДЖО, ПАШАТА, БАРЦЕЛОНА И Т.Н.
САМО ПИТАМ ДЕ!!!!!

3811

1

Toni2019

11.02 2020 в 12:37

Ръбъла да взима със себе си човек знаещ вече задължителния за намиране на работа английски и да ходят в САЩ да им дават информация.