Дават на съд групата за имотни измами по схемата 'брак с починал'

OFFNews 17 януари 2020 в 14:01 1808 0

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност шест лица за участие в организирана престъпна група за придобиване на чужди недвижими имоти, чрез използване на неистински документи, в т.ч. фиктивни актове за граждански брак с починали лица.

Сред обвиняемите лица са служител в Териториално звено ГРАО и полицейски служител. 

Привлечените бяха задържани на 15 и 16 януари в София при действия по разследването на следователи от Следствения отдел на Специализираната прокуратура и служители на Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР и ГДБОП. 

При извършените в хода на разследването претърсвания на жилища и автомобили, както и лични обиски, са иззети множество доказателства за престъпната дейност на групата – чужди лични документи, данни за лица, чиито имоти са придобити или са подготвени за придобиване от групата и др.

Ролята на полицейския служител в престъпното сдружение била да издирва възрастни или наскоро починали самотно живеещи хора, които притежават скъпи имоти и пари. Служителката в „ГРАО“ от своя страна заличавала от
регистъра евентуални наследници на жертвите. 

Иззет е и „издаден“ в Москва фиктивен акт за граждански брак на един от обвинените с починало лице, притежаващо голяма парична сума в банкова сметка и апартамент в центъра на София.  

Днес Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за определяне на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за петима от обвиняемите лица.

Парична гаранция от 5000 лева е наложена на шестия привлечен за участие в групата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови