Делян Добрев е останал депутат в разрез с конституцията. КС излезе с решение по казуса с неприетата от НС оставка

OFFNews 30 януари 2018 в 13:40 13752 3

Със 7 на 4 гласа Конституционният съд е обявил за противоконституционно решението на Народното събрание да отхвърли оставката на Делян Добрев като депутат от ГЕРБ, съобщи lex.bg.

Предстои решението да бъде публикувано по-късно днес.

То стъпва на вече дадено тълкуване за мандатите на народните представители по конституционно дело 17 от 2013 г.

Според Конституционния съд след като депутатът подаде молба за оставка, тя не може да не бъде приета от Народното събрание и той не може да бъде закрепостен да изпълнява публична функция.

Конституционните съдии не са обсъждали факта, че наскоро Добрев оттегли подадената си и неприета от парламента оставка, като посочват, че това са правоотношения между него и органа.

В решението си, което действа занапред, те изрично са посочили, че то не засяга статута на Добрев като народен представител.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21061

3

рамбо

30.01 2018 в 15:50

Няма страшно ,Хисарион, роднините могат да са спокойни. Точно преди Коледа Делянчо тимомълком оттегли оставката си, която беше подал 2-3месеца преди това. Това остана незабелязано и от медиите.Явно по това време гербаджиите са знаели вече какво ще е решението на Конституционния съд и се подсигуриха. Сега , въпреки всичко, Делян Добрев ще си остане депутат

10571

2

Hissarion

30.01 2018 в 15:28

"Деляне, на кого ни оставяш?" (изпълнява хор на деляндобревите роднини в Хасково)