Делoто за смъртта на Чората пак се връща в съда

OFFNews 16 декември 2019 в 19:50 3379 1

Делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората се връща отново в съда. Въпреки окончателното решение от края на април, според което петимата подсъдими полицаи получиха по 7 години затвор, процесът отново ще бъде гледан от Върховния касационен съд (ВКС). Това са решили петимата съдии, които разгледаха искането за възобновяване на вече бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

Чората почина при акция "Респект" в Благоевград през 2005 г., наредена от тогавашния вътрешен министър Румен Петков. 14 години по-късно, след многократни разглеждания, ВКС реши, че служителите на МВР Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Граховски, Иво Иванов и Борис Механджийски трябва да лежат по 7 години. Изводът на съда беше, че Димитров се е задушил от ударите и притискането на тялото му по време на ареста.

И петимата бяха вкарани в затвора. Още през лятото Цацаров поиска делото да бъде възобновено, а междувременно – да бъде спряно изпълнението на присъдата. Второто му искане бе отхвърлено.

Аргументите за възобновяване на процеса обаче са приети. С това решение на практика няма пречка петимата да бъдат освободени от затвора.

В решението си върховните съдии акцентират върху неизяснената докрай фактическа обстановка при задържането през 2005г., както и как точно се е стигнало до задушаването на Димитров. 

Основният спор по делото е дали Димитров се е задушил от удари на служителите, които са го арестували и притискали към земята. Той се задушава, докато лежи по корем на земята с ръце зад гърба. Той е бил надрусан с кокаин и се е съпротивлявал при задържането и транспортирането му 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12415

1

senester

17.12 2019 в 12:46

Криминално проявен и надрусан оказва съпротива при задържането му от органите на полицията.Какво е трябвало, да му пеят детски песнички?Смешна държава