Депутат от ГЕРБ рекетирал от името на Бойко, взел 4 тона суджук уж за Борисов

OFFNews 21 юли 2017 в 13:48 29535 18

Депутат от ГЕРБ рекетирал със суджук бизнесмен от името на Борисов

Депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов е рекетирал бизнесмен от Добрич, като е използвал името на премиера Бойко Борисов. Той успял да отмъкне 4 тона суджук и 60 кг. телешка кайма и филе "Елена", за които твърдял, че са предназначени за Борисов. Храната обаче така и не стигнала до премиера, а била складирана в помещение на самия Мартинов.

Данните бяха изнесени от главния прокурор Сотир Цацаров, който внесе искане за сваляне на имунитета на депутата. Той пък от своя страна обяви, че атаката срещу него идвала от ляво. 

Спрямо депутата са събрани данни за общо пет извършени престъпления от 2012 година до настоящия момент.

Проверката е започната от прокуратурата след сигнал от бивш служител на МВР. По-късно събраните от прокуратурата данни са били потвърдени и от ДАНС, които изпратили доклад до премиера Борисов с данни за злоупотреби от страна на народния представител.

От 2012 г. до настоящия момент той е оказвал натиск върху търговец от Добрич. Известни са 6 или 7 случая, при които Мартинов е предупреждавал бизнесмена, че трябва да подпомага политическата дейност. В противен случай срещу него щяла да се стовари цялата репресивна машина – проверки от данъчни, полиция, агенцията за храните.

Отделно от това върху бизнесмена е оказан натиск да мебелира офиса на ГЕРБ в града. Вместо в офиса на партията обаче мебелите се оказали в личния офис на Мартинов, който въртял бизнес с пшеница. Той поискал и климатичната инсталация, която била инсталирана в местна дискотека. Съоръжението било поискано от името на ГЕРБ, но отново се оказало в неговия кабинет. По същата схема Мартинов се сдобил и два сглобяеми гаража и видеонаблюдение, платени с парите на същия бизнесмен.

Дошъл е един момен, в който човекът си е дал сметката, че не може да понася финансови загуби.

Отделно от този случай има данни за оказана принуда върху зам.-началника на Областната дирекция на МВР за „дребни случаи“, като анулиране на фиш на шофьора на депутата, прекратяване на проверки и освобождаване на задържани товарни автомобили, натоварени с пясък от плажа на с. Кранево, които били предназначени за частен хотел. Натиск бил оказан и да извършване на полицейски проверки спрямо търговци, които си купили пшеница от депутата, но не му платили. Причината да не му платят била, че те искали хлебна пшеница, а той им предоставил фуражна.

На 2014 г. е установено, че е оказал натиск върху експерти, които трябвало да манипулират техническа експертиза за катастрофа. При инцидента са загинали двама души, а виновният - бившият заместник-министър на финансите Красимир Катев. Тогава Мартинов е оказвал натиск върху лица от ръководния състав на полицията и експертия състав, с цел оневиняане на подсъдимия.

Според Цацаров опитът не е успял, защото бившият зам.-министър е получил 4 години затвор, въпреки че присъдата не е влязла окончателно в сила.

При друг случай депутатът е упражнил принуда спрямо упровител на държавно дружество за кадровата политика – кой да бъде назначен и кой – уволнен.

Депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов подаде в парламента заявление, с което сам се отказва от имунитета си. По рано той коментира причините прокуратурата да поиска имунитета му така: "Има група хора от ляво, които от няколко месеца пишат жалби срещу мен. Губят 11 години в Добрич и имат към мен неприязън и това е в основата. Към част от тези хора има завеждани дела". Той уточни, че е собственик на фирми, а много хора му дължали пари, поради което бил подал сигнал в ДАНС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12450

17

Alicante

23.07 2017 в 05:00

Цацаров няма нужда от говорител. Той тича по медиите да снесе за всяка задача, с която се е захванал. Дали изобщо знае какво предполага постът му по длъжностна характеристика?

29217

14

Лопе де Вега

22.07 2017 в 10:46

Фсепак не разбрах дадоха ли поне един суджук на боко?

Поздрав!

9051

12

Boris Krumov

21.07 2017 в 21:22

#суджукгейт ЛАПАЙТЕ СУДЖУЦИ, ЗКУРВЕНИ БОКЛУЦИ #ГЕРБ

13780

10

Перко

21.07 2017 в 18:33

Не дал суджука на Борсов и прокуратурата веднага с обвинение. Яка прокуратура