Депутатите не виждат причина за отстраняването на антикорупционния шеф Пламен Георгиев

Нека изчакаме да завърши проверката, призоваха те

OFFNews 04 април 2019 в 14:40 2866 0

Депутатите днес коментираха, че засега не виждат причина председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев да бъде отстранен. Според тях е редно първо да се видят резултатите от възложената от главния прокурор Сотир Цацаров проверка върху имотите на Георгиев. 

По-рано днес Сотир Цацаров нареди на ВКП да започне проверка на имотите на председателя на Комисията за противодействия на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев, на сина на Борислав Сарафов – директор на НСлС и на съпругата на Лозан Панов – председател на ВКС, след публикации в медиите, че са били придобити от тях на спорни цени.

"Ако има преки доказателства за нарушение на закона от страна на Пламен Георгиев, Народното събрание няма да пропусне възможността да го отстрани от КПКОНПИ", заяви зам.-председателят на ВМРО Юлиан Ангелов. 

Той още коментира, че решението на Георгиев да излезе в отпуск докато тече разследването е напълно нормално. 

"Напълно нормално е за всеки един, който заема определена позиция, по някакъв начин да се оттегля, докато текат всички проверки, за да може наистина да няма намеса и да има обективна преценка от органите за това дали всичко по тези сделки, по които са участвали тези лица, е законно и най-малкото морално", допълни Ангелов.

Зам.-председателят на ВМРО още допълни, че не е инстанция, която да потвърди или отрече дали Георгиев е прекрачил закона и оставката му е "негово право".

Случая коментира и заместник-председателят на Народното събрание от "Атака" проф. Явор Нотев, според когото също засега няма основание Георгиев да бъде освободен.

"Не зная за предложение за освобождаване на г-н Георгиев. Въпросът за момента опира до това да се извърши една обективна и възможна, законосъобразна проверка на фактите и обстоятелствата, които събудиха съответните възражения, съмнения и създадоха тази атмосфера около неговия имот", допълни той. 

Той още заяви, че ако има морален въпрос, то той не трябва да се налага принудително, тъй като е "вътрешно усещане и убеждение".

"Въпросът не е към мен. Ако някой прецени, че така трябва да постъпи в дадена ситуация, негова е волята. Това направиха някои от колегите, за които вие споменахте. Предстои да видим как ще се реши", допълни той.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки заяви, че от партията поощряват проверката, тъй като всички български граждани са равни пред закона. "В крайна сметка всеки е невинен до доказване на противното", добави той. 

Според лидера на "Атака" и председател на ПГ на "Обединени Патриоти" Волен Сидеров обаче е редно политиците да се върнат към управленските въпроси, а не да се фокусират върху "битовизми". 

"Време е за един анекс към управленската програма. Там има хубави неща, но като че ли имаме нужда от освежаване. Освен това минаха две години. Когато я писахме през 2017 г., беше друга ситуацията. Имаме вече две години и натрупан опит, и промяна, и динамика", заяви той.

Сидеров смята, че трябва обновяване на споразумението, за да се обсъди как ще се довърши мандатът. Това можело да се случи чрез сформирането на "голям коалиционен съвет", на който да се обсъдят теми и акценти, по които да се наблегне. 

Според лидера на "Атака" винаги можело да се извади "какво има някой, какво имат жена му, дядо му, баба му".

"За да се пресекат битовизми, които се превръщат в основна тема, трябва да наблегнем на големи неща: развитие на икономика, доходи, интензивно развитие. Това са цели", завърши той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови