Десислава Иванчева остава в ареста

Защитниците й обявиха протест днес, започва гладна стачка

OFFNews 02 ноември 2018 в 09:56 4246 3

Апелативният специализиран съд не пусна от ареста бившите кмет на Младост Десислава Иванчева и зам.-кмет Биляна Петрова. 

Отказана е промяна на мярката, съобщи съдия Иво Хинов в началото на днешното заседание по делото. Иванчева и Петрова, както и бившият кмет на район "Младост" Петко Дюлгеров, са подсъдими за взимане на подкуп общо 70 хил. евро от строителния предприемач Александър Ваклин. 

На 18 октомври специализираният съд пусна под домашен арест двете жени, но прокуратурата протестира. "Касае се за поведение на подсъдимите, демонстриращо поставяне над закона и безнаказаност, разкриващо нежелание за съобразяване с установения правов ред, склонност към извършване на действия за препятстване на правосъдието и навреждане на лица, позволили си да изнесат компрометираща ги информация. Ето защо необходимостта от задържане за нито една от двете подсъдими не е отпаднала, а избраната от СНС по-лека алтернатива „домашен арест“ не е в състояние напълно да обезпечи неутрализирането на обсъждания риск, особено при положение, че събирането на доказателства не е приключило, мотивира се Апелативния съд. 

Решението му е окончателно и не подлежи на обжалване. 

Под домашен арест е и Дюлгеров, но промяната и на неговата мярка е била протестирана от обвинението вчера. Предстои Апелативният съд да се произнесе и по ареста на Дюлгеров. Той бе задържан с 14 000 евро подкуп през април в Градската градина, след среща с Иванчева и Петрова, които пък бяха арестуване пред Спортната палата, а в колата им, според обвинението, са намерени останалите белязани 56 000 евро. Дюлгеров е направил самопризнания пред разследващите при задържането си. 

Защитниците на Иванчева обявиха във фейсбук протест тази вечер пред Съдебната палата от 18 часа. В този час и на същото място бившият пиар специалист на р-н Младост д-р Петър Кърджилов и Диана Йорданова от Младост ще започнат гладна стачка, докато мярката на Иванчева и Петрова не бъде променена според решението на съдия Иво Хинов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

3

случайно прочетох

02.11 2018 в 12:40

Доста скъпо ще ни излезе този цирк!

12362

2

Хуан

02.11 2018 в 11:13

Ма голем страх от тия женици! Смешното е, че мотивите на съда описват перфектно държането на всички депутати и министри и доказателствата за това са ежедневни, докато за тия двете нещо май няма.

15414

1

Hihi1981

02.11 2018 в 10:18

Ако за Ветко,Митьо,Баневи,Галеви,Цв.Василев бяхте толкова строги....бих разбрал,ама сега.....