Днес обявяват присъдите по делото срещу Прокопиев, Дянков и Трайков

OFFNews 28 юни 2020 в 09:01 3687 0

Снимка БГНЕС

Очаква се днес Специализираният наказателен съд да обяви присъдите по делото „EVN“. Подсъдими за продажбата през 2011 година на остатъчния държавен дял от 33% в електроразпределителното дружество EVN са министрите в първото правителство на Бойко Борисов - Симеон Дянков и Трайчо Трайков, съиздателят на „Икономедия“ Иво Прокопиев и трима служители на дружеството „Булброкърс“, избрано за инвестиционен посредник при продажбата.

В ранните часове на миналата неделя спецпрокуратурата поиска затвор и за шестимата - наказание в средния размер, но без да уточни колко години са това. Според обвинителния акт Иво Прокопиев е подбудил Симеон Дянков да сключи сделката за продажбата на миноритарния пакет акции в EVN, а пък ексфинансовият министър настоявал това да стане по критерии, които да облагодетелстват „Булброкърс“.

Трайчо Трайков е на съд за безстопанственост, тъй като през 2011 г. е отговарял за държавните дялове в електроразпределенителните дружества.

„Двама бивши министри вършат престъпления, и то от най-високата позиция на ръководител в държавата. Агенцията по приватизация е била превърната в пощенска кутия“, твърди наблюдаващият прокурор Емил Петров.

От продажбата хазната е била ощетена с над 20 милиона лева, са изчислили от прокуратурата.

Миналата събота Симеон Дянков участвав заседанието по видеовръзка, защото е в Съединените щати и няма как да се прибере. Пред съда и той, и Трайков казаха, че са невинни, а Иво Прокопиев се възмути, че е обвинен за позиция, изразена на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество през 2010 година, както са направили и другите присъстващи, включително и премиерът Бойко Борисов:

„Единственото, което очаквам оттук нататък, е справедлива съдебна присъда“, каза Прокопиев.

Прокуратурата иска, ако подсъдимите по делото „EVN“ бъдат осъдени ефективно, съдът да ги задържи под стража в съдебната зала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови