До 3 месеца затвор или глоба от 206 евро, ако нарушиш карантината в Италия

Какви мерки срещу разпространението на COVID-19 вземат по света

OFFNews 16 март 2020 в 14:55 11548 0

Снимка Pixabay

Неотдавна парламентът гласува глоба до 50 000 лв. и затвор до 5 години за нарушаване на карантината у нас. 

"Всеки, който наруши наредби, правила или мерки против разпространението на заразна болест, в това число и карантина, ще бъде наказван с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 1000 до 10 000 лв. Ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или обявено извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 до 50 000 лв.", гласи промяната в Наказателния кодекс и Закона за здравето.

Оказва се, че в страната с най-голямо разпространение и най-много жертви на COVID-19 в Европа - Италия - гражданите, получили предписание без специално разрешение да не излизат на улицата и да не напускат града, и поставените под карантина се наказват с лишаване от свобода до 3 месеца или глоба от 206 евро, съобщава ТАСС.

Какви мерки за спиране на разпространението на коронавируса взеха други страни:

В Австралия за отказ от самоизолация на гражданите, заразени с коронавирус, се предвижда затвор до 1 година или глоба в размер на 50 000 долара.

В Аржентина нарушаването на карантината се наказва със затвор от 3 до 15 години и глоба до 1600 долара. Тези, които не са под карантина, но не спазват установените от властите мерки, може да бъдат осъдени на затвор от 6 месеца до 3 години.

В Израел нарушаването на карантината заради небрежност се наказва с 3 години затвор, а ако преднамерено нарушиш ограничителната мярка, те грозят 7 години зад решетките.

В Испания за неспазване на заповедите, забраните, инструкциите на компетентните органи при извънредно положение се предвижда глоба от 1500 до 600 000 евро.

В Китай, ако не спазиш карантината си, може да бъдеш глобен, арестуван или затворен до 3 години. При излизане на улицата, отказ да спазваш мерките за карантинен контрол или при съпротива на службите от санитарния надзор може да бъдеш глобен със 7000 долара.

В Малта наказват нарушителите на карантината с глоба от 14 000 евро.

В Полша са въведени глоби до 1200 евро или затвор до 1 година.

В Южна Корея за нарушаване на режима на хоспитализиране или карантина е предвидена глоба до 8200 долара или затвор до 1 година.

В Румъния може да те глобят за нарушаване на карантината до 4200 евро. А за преднамерено разпространяване на вируса, може да бъде заведено дело за углавно престъпление.

В Сингапур нарушаването на закона за инфекциозните болести предвижда глоба до 7000 долара и/или 6 месеца затвор.

Словакия наказва нарушаващите карантината, след посещение в рискови страни, може да бъдат глобени със сума до 1650 евро, а тези, които съзнателно са скрили този факт, може да бъдат съдени по наказателно дело.

В САЩ карантинните мерки са от компетенциите на федералните и местните власти (щатите ограничават придвижването на инфектирани в пределите си, федералната юрисдикция се разпростира над преминаващите границите на щата и държавните граници). В Уисконсин, ако човек знае, че е заразен и отказва да бъде поставен под карантина може да бъде глобен с 500 долара или да лежи в ареста до 30 дни.
В щата Уайоминг нарушаването на изолацията се наказва с глоба до 10 000 долара и затвор до 1 година. В Тексас глобата е 2000 долара и затвор от 6 месеца.

За нарушаване на карантина федералното законодателсто предвижда глоба до 100 000 долара и/или една година затвор, ако не е предизвикало нечия смърт, и глоба до 250 000 долара и/или 1 година затвор, в случай на летален изход. Глобата за юридическите лица е 200 000, ако няма смъртен случай, и 500 000 долара, ако има.

Във Франция законодателството не предвижда наказание за нарушаване на карантината, но в съответствие с Кодекса за обществено здравеопазване ресорният министър може да предприеме всякакви мерки „съобразно съществуващия риск.“

В Хърватска гражданите, които нарушават ограничителния режим, се глобяват с 1 100 евро, при последващи опити за нарушаване на карантината сумата се повишава до 15 000 евро.

В Чехия за нарушаване на карантината се предвижда глоба до 130 000 евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови