До два месеца ще е ясно дали Джок Полфрийман ще излезе на свобода

OFFNews 07 октомври 2019 в 10:25 2886 0

До два месеца Върховният касационен съд (ВКС) ще се произнесе дали да пусне окончателно на свобода австралиеца Джок Полфрийман. Той не присъства в съдебната зала. 

Заседанието по делото за възобновяването на производството за предсрочното освобождаване на осъдения за убийството на българския студент Андрей Монов продължи около 40 минути, след което съдът се оттегли. Срокът за произнасяне на съда е два месеца, но той може да направи това много по-рано.

Преди няколко дни ВКС пренасрочи заседанието по делото от 23 октомври за 7 октомври с довода, че се ограничава свободата на движение на осъдения. Другият аргумент бе засиления обществен интерес и протестите срещу предсрочното освобождаване на Полфийман, който се намира в мигрантския център в Бусманци.

Заради това главният прокурор Сотир Цацаров поиска делото да се възобнови.

Мотивът на прокуратурата беше, че "Изложени са съображения за наличие на правна възможност съдебният акт на Апелативен съд София да бъде проверен по реда на възобновяването, независимо от това, че е озаглавен „определение“, а не „решение“, както и този акт е постановен от незаконен състав. Приложено е копие от преводно нареждане от 12.06.2012г. за заплатена държавна такса от „Български хелзинкски комитет“ за регистрация на сдружение с нестопанска цел в полза на Джок Полфрийман", съобщиха тогава от държавното обвинение.

Председателят на състава двукратно е бил награждаван от БХК като "Човек на годината" в организираната от тази неправителствена организация класация. Съдията - докладчик е била съавтор в годишния доклад за 2016 г. на БХК. Тези лични отношения е трябвало да бъдат заявени от съдиите, обясни тогава Румяна Арнаудова, говорител на обвинител №1.

Днес на делото присъства и дипломатическият представител на Австралия в Гърция.

"За мен единственото решение е съдът да обяви искането за недопустимо. В мига, в който решат това, всички лишени от свобода, на които им е било отказано с определение, а не с решение, на това основаие ще искат възобновяване на делото им", коментира защитникът на австралиеца адвокат Калин Ангелов. Според него ВКС категорично трябва да остави без уважение искането на прокуратурата за възобновяване на делото.

В същото време пред Съдебната палата протестираха граждани и привърженици на ВМРО, които се обявиха против освобождаването на Полфрийман.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови