До пет години затвор за домашно насилие, предлагат депутати

OFFNews 25 октомври 2018 в 12:20 1870 0

До пет години затвор за домашно насилие, предлагат депутати

Депутати от ГЕРБ начело с председателя на парламента Цвета Караянчева са внесли промени в Наказателния кодекс, с които се криминализира психическото насилие и системния тормоз в домашни условия. Вносителите мотивират промените с празнота в законодателството и големият процент от пострадалите са жени. 

Промените са в духа на отхвърлената от Конституционния съд т. нар. Истанбулска конвенция, която е насочена именно към насилието над жени и засилване на мерките за защита срещу домашното насилие. 

Вносителите мотивират промените с необходимостта "да се гарантира адекватна и всеобхватна наказателноправна защита от всякакви актове на насилие над жени, включително домашно насилие". Въвежда се изискването за по-тежко наказание при проявата на физическо насилие между настоящи или бивши съпрузи, като в същото време се инкриминира упражняването на психическо насилие. Като такова депутатите определят "вербално насилие, крещене, заплахи, тормоз, сплашване, постоянно критикуване, засрамване, порицаване, използване на обидни имена и епитети, присмиване, имитиране и публично унизяване, лишаване на жертвата от среща за издръжка или икономическа независимост и т.н."

Предвижда се това престъпление да се наказва със затвор до една година или пробация, когато то е извършено в условията на домашно насилие - затвор до пет години. За това обаче трябва да бъде доказана системност на домашното насилие, за да "не се санкционират еднократните, изолирани случаи на насилие, които не разкриват достатъчно висока степен на обществена опасност".

Ще се наказва с до една година затвор и пробация системното преследване, което също е определено като психическо насилие, а до с пет години затвор ще се наказват случаи, които са в условията на домашно насилие.

"Тези престъпления винаги ни разтърсват, когато ги видим по медиите. Ужасяваме се, разстройваме се, пускаме по някоя сълза. Но всъщност помним ли още Виола Николова, убивана в продължение на часове от съпруга си? Дано да има по-малко такива жертви. И точно затова правим тази стъпка", коментира в четвъртък председателят на парламента Цвета Караянчева.

"Днес ние сме длъжни да изразим ясни послания към обществото, към жертвите, които страдат мълчаливо, към безразличните свидетели", обясни тя. 

Според шефката на парламента всяка жена има право да взема свои решения, да влиза във връзка по собствено желание, и да излиза от нея, когато пожелае.

"Според статистиката, всяка четвърта жена носи името на този законопроект. Време е законодателят да говори, време е държавата да извади сопата", смята тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови