Джок Полфрийман е свободен да напусне страната

OFFNews 02 октомври 2019 в 17:41 6896 3

Софийският градски съд остави без разглеждане молбата на адвоката на австралиеца Джок Полфрийман, с която се иска да му бъде отменена наложената в качеството на обвиняем мярка "Забрана за напускане пределите на Република България", тъй като тя е отпаднала още преди 8 години.

Въпросната забрана е наложена на австралиеца още по времето когато срещу него се водеше делото за убийството на студента Андрей Монов.

Това означава, че в момента Джок Полфрийман е свободен да си тръгне от България в мига, когато получи паспорта си от австралийските власти. От МВР вече заявиха, че той все още не е изпратен у нас.

В разпореждане от днес председателят на съдебния състав приема, че: „с факта на влизане на присъдата в сила е приключило наказателното производство по делото. Това води до отпадане ex lege /по силата на закона/ и на самата забранителна мярка, поради което и за съда липсва възможност за произнасяне по същество по депозираната молба".

Разпореждането е окончателно.

Преди дни Върховният касационен съд ускори делото за предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман на 7 октомври, вместо на 23 октомври, както реши преди това.

В разпореждането на съда се казва, че причината за ускоряването на процеса е "изключителния обществен отзвук на делото, както и с оглед разпространената в общественото пространство информация, че условно предсрочно освободеният Джок Полфрийман е лишен от право на свободно придвижване" заради предстоящото произнасяне на ВКС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11720

2

alenaa

02.10 2019 в 21:24

Не ме разбирайте неправилно. Имам само един въпрос на който искам да си отговорите сами за себе си: Ако родителите
на убитото момче бяха средно статисически труженици ,щяхме ли въобще да разберем за Фрийман? Колко такива убийци са пуснати след излежаване на много по-малка част от присъдата?
 
X

Да помогнем на украинските деца!