Експерт на обвинението по делото за Графа: Няма подпочвени води в София, иначе мазета ще се наводняват

Главният архитект начерта в съдебна зала що е то подложка на релсите и гумени ботуши на трамвай

OFFNews 05 декември 2019 в 15:01 4914 2

В София няма подпочвени води, иначе мазетата на хората щяха да се наводняват. А дали е възможно понякога в София да вали дъжд или сняг и да мокри трамвайните релси? 

Това бе само малка част от разговора между вещото лице на обвинението Елена Цветкова и адв. Менко Менков в залата на спецсъда по делото срещу бившия зам.-кмет на столицата Евгени Крусев за ремонта на трамвайните релси по Графа.

Поводът за геолого-климатичния диалог бяха думи на главния архитект на София Здравко Здравков, че проектантът  Румен Борисов е отказал да промени проекта си след откриването на подпочвени води по разкопания вече "Граф Игнатиев".

Здравков разказа цялата сага на подготовката за ремонта на трамвайното трасе, сложната инфраструктура под земята и предлаганите проекти от Борисов. Те са по два - първо Идеен и ревизиран идеен, после технически и Ревизия 1. Да се сложи вибрационна подложка на австрийската фирма Getzner Борисов проектира чак в Ревизия 1. Така печели и обществената поръчка.

Делото всъщност е след разкритие на Борисов и Спаси София, че вместо Getzner на релсите на Графа е сложен продукт на английската Pandrol. Австрийците не дават гаранция, ако подложката се постави във влажни условия, обясни Здравков. 

Архитект Здравков определи поведението на Борисов като саботаж и разказа, че той се е отказал с декларация от авторското право върху проекта. След свикване на експертен съвет, в който участвал и човекът-метро Стоян Братоев, се стигнало до смяна на подложката. 

Аз съм архитект, ще ви го нарисувам, каза Здравков и начерта на лист хартия що е то вибрационна подложка, къде се слага бетон и как се движи трамваят в гумени ботуши. 

След представянето на експертизата на Цветкова адв. Менков посочи ред противоречия в нея. Оказа се, че вещото лице не знае от какъв материал са направени двата вида подложки, въпреки че е дала заключение коя от двете е по-добра. 

Протоколът не е приключен, плащане за вибрационната подложка не е извършено, а вие твърдите, че Крусев е ощетил Столична община, на какво основание, попита адв. Менков. Платен е 20% аванс, отговори Цветкова. 

Защитникът поиска да не се приема експертизата на прокуратурата и подчерта, че за нея Цветкова получава над 4600 лв., а тя е пълна с противоречия и показва, че инженерката по ВиК е некомпетентна по въпросите на делото. 

Съдът обаче прие експертизата с уточнението, че, когато делото започне по същество, ще се изясняват несъответствията в документа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

06.12 2019 в 04:15

Ми, наводняват се. В района на тая улица също, и мога да го докажа.
Знам и защо.
А че пишман скъпите, но всъщност мокри отдолу сгради са непродаваеми - ...
Драгалевци е по-зле, разбира се, но това е разговор за друго.

3943

1

OtSofia

05.12 2019 в 16:59

По Графа подпочвените води може би да са отведени чрез дренажи и канали, ако верно е предадено становището на експертката, че нямало вода. Но София е построена върху земя, богата на вода, много често минерална и термална, причиняваща корозия или каверни под уличната настилка, която на места пропада. Това се учи в училище. В центъра много мазета се наводняват от подземни реки - напр. Крива река под ул.Аксаков и затова мазетата там са двуетажни. Военният клуб също е построен в подпочвени води, вижте прочутата архивна снимка с биволите в падината на градината срещу него. Неприятно е, че материалът на Охнюз е написан с пребрежение и излъчва досадата на автора от геологията на София. Всъщност водата пад паветата на софийските улици в центъра е специфичен софийски проблем, който мори и метрото. Дали това е причината за смяната на вида вибрационна подложка на трамвая, е съвсем друг въпрос.