Експертиза оневинява Николай Ненчев по делото за МиГ-овете

OFFNews 13 декември 2018 в 12:38 5407 1

Експертиза оневинява Николай Ненчев по делото за МиГ-овете

Експертиза по делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев показва, че договорът с Полша за ремонт на двигатели на изтребителите МиГ-29 е бил по-изгоден, в сравнение с предложената руска оферта.

На 16 януари 2017 г. Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу Ненчев за това, че той отказал да изпълни два договора за ремонт на двигатели на изтребителите МиГ-29, с което не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на изтребителната авиация на Военновъздушните сили (ВВС). От престъплението са настъпили значителни вредни последици за Българската армия - спаднал е нальотът на пилоти от ВВС на 33 часа за една година, при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или поне минимум 80 летателни часа за година. Това е довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти, поради разтренираност. 

Според държавното обвинение с действията си Ненчев е накърнил интересите на руската компания РСК - МиГ.

Новоприети експертизи показват, че договорът с Полша за ремонта на двигатели на МиГ-29 е бил по-изгоден и че неизпълнението на рамковото споразумение с Русия не е довело до спад в подготовката на пилотите. Така е спестено плащането на почти половината от парите, които са платени на Полша.

През април Ненчев беше оправдан по друго обвинение - за нарушаване на Закона за обществените поръчки в резултат на което са настъпили значителни вредни последици за МО. Става въпрос за поръчка за дрехи за армията, като Ненчев принудил бившия директор на Дирекция "Инвестиции в отбраната" Венислав Цанов да не подпише договор с фирма "Лортън" ЕООД, която спечелила конкурса за изработка на армейски униформи, след като предложила най-ниска цена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови