Елена Йончева: Не съм направила нищо в противоречие със закона

OFFNews 26 ноември 2019 в 10:45 4473 4

Не съм направила нищо, което противоречи на закона. В това е категорично убедена Елена Йончева, чийто имунитет като евродепутат поиска вчера главният прокурор Сотир Цацаров. Той настоява за това заради разследване срещу Йончева. Обвинението е, че през 2012 г. тя е направила общо дружество с офшорка от Британските Вирджински острови, която е внесла по сметките на новата фирма над 650 хил. лв. от КТБ.

С въпросните средства са направени 7 документални филма, била е закупена техника, а филмите са излъчени - заяви по този повод Йончева пред БНР днес.

"Техниката я има. Така че тук няма абсолютно нищо, което да противоречи на закона. Това, в което ме обвиняват, е, че съм знаела през 2013 година, когато съм подписала договора с ТВ 7, че средствата, които ползвам, всъщност са придобити по незаконен начин от банката. 2013 година даже държавата и БНБ не са знаели, че има проблем с тази банка“, подчерта Елена Йончева.

Часове след като бе подадено искането в ЕП, Йончева написа във фейсбук следното: „Европейският парламент се доверява на националните институции. Това е практика и това е рутинна процедура. Искам да благодаря на българската прокуратура за предприетите стъпки, защото знам, че това е пътят, който ще докаже без никакво съмнение, че тези обвинения нямат никакво основание“.

Йончева припомни днес, че в българския парламент е предприела всички стъпки и е дала своето съгласие за сваляне на своя имунитет като депутат. "Европейският съд за правата на човека прие моя жалба срещу тези обвинения. Над 80% от подадените жалби в Европейския съд се считат за недопустими. На 10 юли Европейският съд прие моята жалба срещу това обвинение и фактът, че тази жалба е приета, означава, че това е потенциално основателна жалба", коментира още евродепутатът от Групата на социалистите и демократите в ЕП.
Елена Йончева очаква да излезе цялата истина около случая. "И тя ще излезе рано или късно. В България обикновено става късно".

Според процедурата на ЕП сега предстои Комисията по правните въпроси към ЕП да разгледа искането. Комисията може да поиска всякакви данни или обяснения, които прецени за необходими. Засегнатият евродепутат получава възможност да бъде изслушан и да представи документи или други писмени доказателства в своя защита. Свалянето на имунитета се гласува от Европарламента.

"Вярвам в невинността на Елена Йончева. Депутатите на “БСП за България” в Европейския парламент я подкрепят единодушно - така, както направихме депутатите в Народното събрание в България. Председателят на групата Петър Витанов ще представи позицията ни пред групата на социалистите и демократите в Европейския парламент", написа по повод искането председателят на НС на БСП Корнелия Нинова във Фейсбук. Тя призова Сергей Станишев да запознае лидерите на партиите от ПЕС със случая и да излязат с обща позиция в подкрепа на Елена Йончева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4245

4

rrr11

27.11 2019 в 12:26

За да минава през офшорка значи работата е много съмнителна.
Иначе забелязвам, че на лошите и злобни хора, физиономията им се изкривява и сбръчква много бързо.

12415

3

senester

26.11 2019 в 16:18

Ами,тогава няма повод за притеснения...

12182

2

sawall

26.11 2019 в 12:46

Борбата срещу корупцията е неумолима! Освен ако не засяга интересите и парите на ДП...

4534

1

Общинар

26.11 2019 в 12:39

Направила си, направила! Осъди Бай Хоя за клевета и там нещо се пробваш да му вадиш кирливите ризи, по Хасково, Ало Банов съм, апартаментгейт, къщи в Барселона и пр. Мълчание му е майката! Я виж, твоя бившия, Станишко как се сниши, хвали го, че е държавник, даже му изпрати Моника да си поговорят и няма грижа, паднаха му обвиненията