Елена Йончева осъди за клевета премиера Борисов, ще ѝ плати 5000 лева обезщетение

OFFNews 10 януари 2020 в 15:51 9766 1

Евродепутатът от БСП Елена Йончева спечели окончателно гражданското дело за морални вреди, което заведе срещу премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, съобщи Дневник.

Министър-председателят е осъден за плати на Йончева 5000 лв. обезщетение за неимуществени вреди, които е причинил със свое публично изказване по време на предизборната кампания през 2017 г.

"Ще ли сте успешни журналисти вие, ако по няколко милиона държавата ви плаща за едно интервю взето? Питам: Ако за интервю държавата България, през една от централите си, плаща на журналистка за интервюта в чужбина по няколко милиона струвайки, които даже нашето правителство беше принудено от предишното да доплати" и "бяхме принудени милиони да платим за нея. С мъж – премиер тогава", каза Борисов, а думите му доведоха до гражданско дело, което Йончева спечели на три инстанции.

Решението на Софийския градски съд е в сила, след като на 6 януари Върховният касационен съд (ВКС) е отхвърлил като недопустима касационната жалба на Борисов и ГЕРБ. Окончателното произнасяне на състав на ВКС с председател Емил Томов и членове Драгомир Драгнев и Геновева Николаева не подлежи на обжалване или протест.

През 2018 г. на първа инстанция Софийският районен съд реши, че премиерът Борисов и партия ГЕРБ трябва солидарно да изплатят на Йончева 5000 лв. заради неверни и клеветнически твърдения по неин адрес. Първоначалният иск на Йончева бе за 20 хил. лв., но пълният му размер бе отхвърлен и от СРС, и от втората инстанция - Софийския градски съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

1

Нострадамус

11.01 2020 в 08:24

Борисов ще съди България в Страсбург от присъдата на съда за лъжите и клеветите, които сътвори срещу Йончева. Не е доволен от съдебната система на страната! (: