Фалшивите ТЕЛК-ове като търговско предприятие, откриха над 1.6 млн. лв. на участници в схемата

OFFNews 19 февруари 2019 в 15:44 4340 3

Подкупи от 1500 до 2500 лв. на човек са взимали лекари за издаване на фалшиви удостоверения от ТЕЛК. При операцията във Варна вчера за задържани 45 души, а като обвиняеми са привлечени шестима.

Сред тях има петима лекари и един посредник, те са задържани за 72 часа. 

Работили са като търговско предприятие, каза зам.-главният прокурор Иван Гешев. Кардиолог и неговият брат - сирийци, били в основата на престъпната схема. Разпитани са 31 души, взимали инвалидни пенсии без основание. 

У двама от лекарите са намерени около 20 хиляди лева, а в две банкови касети на участници в схемата са открити над 1.6 млн. лв. 

Схемата започвала с издаването на документи за несъществуващи хронични заболявания, не само при последните случаи, а и по принцип в страната. В някои случаи ТЕЛК получавали напълно здрави хора, в други - процентът инвалидност, от който зависи пенсията, се завишавал.

Главният секретар на МВР старши комисар Ивайло Иванов посочи, че проверките са започнали от областите, където има отпуснати най-много инвалидни пенсии. В област Силистра се оказало, че 30% от населението получава такива финансови помощи, а в Софийска област, където проверка върви от вчера, 15 на сто. 

От началото на годината Специализираната прокуратура е започнала 44 досъдебни производства по случаи срещу издаването на фалшиви ТЕЛК-ове. До момента разследващите са разкрили случаи на фалшиви ТЕЛК-ове в Ловеч, Търговище, Силистра и Плевен. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13214

2

XR4

19.02 2019 в 20:27

Дух, глупости говориш-всичко е в липсата на държава(по специално правоналагане и правораздаване).Защо в Германия, САЩ или Франция ги няма тия схеми? М? Или там плиска от комунизъм?
ПП.Крайно време беше да подгонят циганите от български произход...