Фермерката от Болярово спечели дело, стадото й оцеля след чумата в Странджа

OFFNews 19 юни 2020 в 08:53 4394 0

Снимка Facebook

Фермерката Ани Петрова от Болярово, която през 2018 г. не допусна стадото й да бъде избито заради чумата, спечели финално съдебната битка. Това реши Върховният административен съд (ВАС), като се произнесе, че заразата не е доказана.

ВАС отмени окончателно решението на Административен съд - Сливен и заповедта на 10 октомври 2018 г. на директора на Областната дирекция за безопасност на храните за умъртвяване на животните й. 

В средата на юли 2018 от БАБХ обявиха първично възникнали огнища на болестта чума по дребните преживни животни в селата Крайново, Странджа и Шарково, община Болярово, Ямболска област. От агенцията издадоха заповед за евтаназиране на цели стада в Странджа, където животновъдството е основен поминък на хората. Малко по-рано агенцията увери, че няма опасност за хората заради чумата по дребните преживни животни и от чумата по свинете. Тогавашният земеделски министър Румен Порожанов каза, че около 2000 животни са унищожени.

През есента на 2018 г. областното поделение на БАБХ регистрира две положителни проби в животновъдния обект на Ани и разпореди той да бъде заличен, а овцете трябваше да се умъртвят. Жената оспори пробите, не пусна ветеринарите, а обикновени хора и опозиционни партии я подкрепиха.

Тези вълнения бяха част от големия скандал, свързан с избиването на животни в Странджа заради чумата. През цялото време фермерката твърдеше, че стадото й е здраво, а медийни кадри показваха състоянието на животните. В края на януари 2019 г. стадото на Ани, което физически бе опазено от доброволци, беше заличено юридически от експертите в София. Казусът се пренесе и на съдебен терен, а ВАС отмени заповедта от есента на 2018 г. 

От решението на ВАС става ясно, че на първо място, от данните в протокола за лабораторното изследване на животните не е ясен броят на всички изследвани животни от фермата, за да бъде преценено съотношение между заразените и здравите животни, съобщи Сега. "Не са изложени обективни факти, установяващи безспорното наличие на болестта по животните и съображенията за вземането на крайните мерки за преодоляването й", добавят от ВАС. 

От ВАС обясняват, че в разглеждания казус липсват убедителни доказателства за развитието на болестта ЧДПЖ във времето в конкретния регион и степента на разпространение.

Съдът отчита, че свидетелските показания установяват добро здравословно състояние на стадото в различни етапи от периода юли - септември 2018 г., а и представената справка от БАБХ показала, че 203 овце били живи впоследствие, включително двете с уж установена чума.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови