Гешев: Главният прокурор не може да се меси в разследване срещу себе си

OFFNews 27 март 2020 в 12:58 13221 0

Главният прокурор не би могъл да контролира или да се намесва в разследване срещу самия себе си, е написал шефът на държавното обвинение Иван Гешев до Конституционния съд, съобщи Лекс.

Становището е дадено по делото, което управляващите от ГЕРБ поискаха. КС трябва да постанови дали правомощията за надзор на главния върху всички прокурори са категорични. Тълкуването бе поискано след осветяване на идеята на правителството за т.нар. независим зам. главен прокурор, който да има правомощието да разследва началника си.

В становището на Гешев е записано, че правомощието за надзор на главния прокурор „не може и не следва да се упражнява по конкретно наказателно производство или преписка, образувани по сигнали срещу него“. А това означава, че на практика няма нищо против независим прокурор.

В основния закон на страната е записано, че "главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори". Това значи, че началникът на държавното обвинение би могъл да отмени абсолютно всеки акт на редови прокурор, в т.ч. и образуване на дело срещу самия него.

Гешев обаче смята, че тази функция е "белег на принципа на правовата държава" и е предоставена, за да се гарантира защитата на "правата и свободите на гражданите и юридическите лица". Според него прокурорите са независими във взимането на решения и това е гарантирано от Закона за съдебната власт. 

Въпреки това в същия закон е запазено правомощието на шефа на държавното обвинение „писмено да отменя или изменя прокурорски актове“, но само в случай, че те не са били контролирани от съда. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови