Гешев: Ще се радвам да стана общински съветник, като приключи мандатът ми като главен прокурор

OFFNews 14 ноември 2019 в 15:38 2884 0

Можем да кандидатстваме за Гинес с тази процедура за избор на главен прокурор. Тя е безпрецедентна за Европа, за България и подозирам за света. Ако някой каже, че не е имало прозрачност, това би било безпринципност. 

Това коментира новоизбраният главен прокурор Иван Гешев на пресконференция след заседанието на ВСС. 

Аз лично бих се радвал като приключа кариерата си като главен прокурор да стана общински съветник. Не виждам нищо лошо в това, заяви Гешев по повод думите на Атанаска Дишева от съдийската колегия, че се е почувствала заплашена от пожеланието му за блестяща политическа кариера

Лозан Панов, Дишева и Олга Керелска говориха политически на днешния пленум на ВСС, затова й казах, че я очаква блестящо политическо бъдеще, обясни Гешев. Но подозирам, че и добър ден да й бях казал, пак щеше да се почувства заплашена, продължи той. 

Гешев заяви още, че процедурата не е приключила и се надява президентът да изпълни задълженията си по Конституция, както го е направил и първия път. 

Сотир Цацаров подчерта в отговор на въпрос дали е получил предложение да оглави КПКОНПИ, че естествено не е мислил да се пенсионира след изтичане на мандата ми. Ако имам някакви планове - те могат да включват предсрочно прекратяване на мандата или предаване на щафетата на Иван Гешев, няма да ги научите от медия или някой друг, а от мен самият, заяви той. 

Президентът може да сезира Конституционния съд, това е в неговите правомощия, уточни представляващият ВСС Боян Магдалинчев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови