Гешев благодари на президента и не видя проблем, че само той е кандидат

Георги А. Ангелов 08 ноември 2019 в 14:17 3245 1

Иван Гешев

“Президентът изпълни конституцията. Благодаря му, че я изпълни в обозрим срок, както каза. Благодаря и на колегите от цялата общност - прокурори и следователи, които застанаха зад мен. Както стана ясно на всички, това е професионален избор, а не политически. Благодаря и на Висшия съдебен съвет, който на предишното изслушване в голямата си част застана зад мене. Благодаря и на колегите, които гласуваха срещу мен и благодаря за това, че процедурата беше максимално открита, прозрачна и публична по начин, който не е в нито една европейска страна." Това заяви отхвърления от президента Румен Радев кандидат за главен прокурор Иван Гешев, който бе избран от Висшия съдебен съвет.

Вчера вечерта Радев върна указа за назначаването му. "Издигането на един единствен кандидат отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор, така необходими за неговата нелека и отговорна мисия", каза президентът в мотивите си.

“Аз не се притеснявам дали са един, двама, трима или петнайсет кандидата. Мисля, че това са го отчели по време на десетчасовото изслушване. Решението колко да са кандидатите се взима от прокурорската колегия. Тя се е обединила около една кандидатура има такава законова възможност, така че аз не виждам проблем”, коментира Гешев и отказа да отговаря на повече въпроси, защото бързал за църковна служба за деня на Архангел Михаил, който е празник на полицията.

След отказа на Радев да подпише указа предстои ново гласуване във ВСС на кандидатурата, при което са необходими най-малко 17 гласа - разясни главният прокурор Сотир Цацаров. Оттам нататък следва назначаването на Гешев с указ на президента. Държавният глава няма право да откаже отново, но не е обвързан със срок, в който да утвърди избора на ВСС. Ако няма 17 гласа в подкрепа на Гешев, започва нова процедура.

На заседанието на прокурорската колегия, което предшества това на ВСС, не може да се предложи друга кандидатура, уточни Цацаров.

“Въпросът не е дали г-н Гешев е заменим или не. Въпросът е дали се спазва закона. Има решение на Конституционния съд, което казва, че президентът действа в условията на обвързана компетентност”, каза Цацаров.

Днес той и Гешев бяха на среща с представители на Венецианската комисия. Експертите на комисията са поканени да дадат оценка на поредните опити на българското правителство да изпълни ангажимента си за въвеждане на гаранции, че в България може да бъде проведено ефективно и независимо разследване на главния прокурор при наличие на данни, че той е извършил престъпление. В момента такава възможност не съществува и дори обвинителят да извърши тежко умишлено престъпление, може сам да спре разследването срещу себе си. Вчера премиерът Бойко Борисов обеща проблемът да бъде решен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови